Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska rallarsvingar

Regimens inhemska propaganda är farlig för Ryssland och Europa.

Annons
Hotfullt. President Putins personliga sändebud kallar Finland för en EU-koloni och Sverige för ett av Europas mest rysshatande länder.

President Putins sändebud gick till hårt angrepp mot Finland och Sverige. Putin själv har talat om hur vackert det är att dö för fosterlandet. Den ryska regimen har starkt stöd i den egna opinionen, men till priset av en farlig och hetsande propaganda.

Under helgen fanns en del uppmuntrande nyheter om krisen i Ukraina. Rysslands president Putin träffade Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko i samband med firandet av invasionen av Normandie 1944 och gav intryck av att Ryssland erkände valen i Ukraina som legitima.

Ryssland ska stärka gränsen mot Ukraina för att hindra olagliga övergångar. Porosjenko hade vid sin installation i Kiev konstruktiva förslag om hur Ukrainas enhet ska kunna bevaras med utrymme för de ryssorienterade områdena i den östra delen.

Men samtidigt publicerade Svenska Dagbladet och Hufvudstadsbladet en intervju med president Putins personliga sändebud Sergej Markov. Han klagade över starkt rysshat i Sverige och Finland och hotade med ett tredje världskrig.

Fem–sex länder skulle vara värst i ryssofobi. De var Sverige, Polen, Finland och de baltiska länderna. Markov menar att antisemitismen startade det andra världskriget, medan rysshatet och föraktet för ryssar kan starta det tredje. Han menar att målet är att förstöra Ryssland.

Enligt Markov kan rysshatet i Sverige och Polen förklaras med gamla stormaktskomplex, i Estland och Lettland med att det har blivit ett politiskt instrument. Finlands rysshat säger sig Markov inte förstå, utan tror att finländarna har låtit sig påverkas av de baltiska länderna och av Sverige.

Självkritik är naturligtvis utesluten när tonläget är så högt. Annars kunde misstänksamheten mot Ryssland förklaras med att de tre baltiska länderna ockuperades av Sovjet, att Sovjet erövrade halva Polen 1939 och att Finland anfölls samma år.

I Hufvudstadsbladet framhålls att Finland trodde sig föra en pragmatisk Rysslandspolitik. Markov medger å ena sidan att relationerna på regeringsnivå är oproblematiska, men påstår samtidigt att Finland är en EU-koloni! Han klagar på rysshat i medier och elit. Det påminner om förr, då Sovjet lade sig i finsk inrikespolitisk debatt.

Bredsidorna handlar nog främst om att motarbeta finskt och svenskt Nato-medlemskap. Mest oroande är att den ryska opinionen möter den hätska och skeva verklighetsbilden dagligen.

President Putin har talat om det ärofulla i att dö för fosterlandet, angreppen på USA, Ukrainas och ”nazister” återkommer ständigt. Det har givit Putinregimen ökat stöd, men riskerar att skapa en farlig krigs- och konfliktstämning, som hotar fred och samarbete.

Mer läsning

Annons