Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysslands översitteri kan leda till stort krig

Väst har svårt med ett effektivt svar på Rysslands brutala politik, men Sverige måste börja stärka försvaret.

Annons
hot mot freden. Rysslands president Vladimir Putin hävdar, likt forna tiders sovjetiska ledare, att Ryssland har rätt att militärt  angripa grannländer. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Den snabba utvecklingen i Ukraina skrämmer rejält. De till ytan största länderna i Europa står på randen av ett krig. Ryssland måste få betala för sin aggression, men USA, Nato och EU har tyvärr svaga kort på hand.

Ryssland agerar som Sovjet gjorde och som Putin har gjort förut. De talar om ”fascister”, hot mot freden och utser en lokal representant, som ber om ”hjälp”.

Så var det i Georgien under Putin, så var det vid invasionen av Tjecko- slovakien 1968 och när Finland anfölls 1939. (En anekdot under Sovjettiden lät: Varför har ryssarna stannat så länge i Tjeckoslovakien? De letar fortfarande efter den som bad om hjälp).

Den här gången finns ett starkare stöd för Rysslands agerande bland den berörda befolkningen. Krims anknytning till Ukraina är jämförelsevis svag och majoriteten talar ryska. Men den i veckan utsedde ledaren tillhör ett rysknationalistiskt parti med svagt stöd i tidigare val. Så mönstret går ändå igen.

I efterhand finns frågetecken kring den snabba förändringen i Ukraina, där ett framförhandlat avtal inte längre gällde och det snabba beslutet att inskränka ryska språkets ställning. Det kan ha gjort det lättare för den ryska propagandan att slå igenom i östra Ukraina.

Men i allt väsentligt bär Ryssland och Vladimir Putin skulden för att ett krig hotar i Europa. Ryssland pressade Ukraina att avstå från ett avtal med EU, vilket ledde till de stora protesterna som tvingade fram president Janukovytjs avgång.

Ryssland reagerade från början hotfullt, och har i strid mot folkrätten i prak- tiken ockuperat Krim. Frågan är om Ryssland också kommer att sända in trupper i andra delar av Ukraina. I så fall hotar sönderfall, militär konflikt och många döda.

Omvärlden står inför ett oerhört svårt val. Ska historiska erfarenheter påverka valet? Är det i så fall 1914, vilket talar för försiktighet för att undvika att kriget blir oundvikligt? Eller är det 1930-talet, Putin måste likt Hitler mötas med bestämt motstånd för att inte överfalla fler länder?

USA, Nato och EU fördömer, men sitter på svaga kort. I praktiken lär Krim vara förlorat, men det gäller att hejda Ryssland från att också ge sig på östra Ukraina.

Nato och EU saknar möjlighet att militärt undsätta Ukraina, men det gäller att finna andra sätt att markera. Ekonomiska sanktioner måste övervägas, trots Tysklands och andras stora beroende av rysk gas. Riktade sanktioner kan riktas mot ledande ryssar. De kan gå miste om möjligheten att shoppa, studera eller köpa fotbollslag i Europa.

För svensk del är en slutsats uppenbar av Rysslands brutala politik. Det brådskar med att rusta upp försvaret.

Mer läsning

Annons