Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Att judiska föreningen lägger ner är ett misslyckande för oss alla

Annons
Trygghet för alla? Foto: Bertil Ericson /TT

Judiska Föreningen i Umeå har beslutat att lägga ner. Anledningen: återkommande hot och trakasserier från nazister. Föreningen ställde in verksamheten redan förra året, sedan har det letats efter en ny lokal. Men otryggheten består. "Det är för mycket hot mot judar i Umeå och våra medlemmar måste tänka på sin trygghet", säger före detta ordföranden Carinne Sjöberg till SVT.

Västerbotten-Kurirens Ola Nordebo ställer i en krönika om att föreningen lägger ner frågan: "Vågar Umeå fråga sig varför?" Nordebo pikar självbilden av Umeå som det "självutnämnda, progressiva skyltfönstret", och påpekar att engagemanget för "judiska arrangemang och verksamheter varit mycket svagt" (6/6). Varför har samhället inte bättre slutit upp bakom denna minoritet? Vad gör lokala makthavare?

Tidigare berättade en judisk kvinna i en intervju att "väldigt få judar, för att inte säga ingen, vågar bära kippa i centrala Umeå" (Tidskriften Expo, 1-2016). Det har utan tvekan funnits en besvikelse över att antisemitismen inte tas på tillräckligt stort allvar.

Även i Malmö har lokala politiker tidigare fått liknande kritik, och där har antisemitismen framför allt kommit från personer med muslimsk bakgrund.

Jonathan Leman från stiftelsen Expo berättar över telefon att våldsbejakande Nordiska motståndsrörelsen under en lång tid har kampanjat mot judiska föreningen i Umeå, bland annat genom hotfulla klistermärken på föreningens lokaler.

De högerextremistiska nätverken är många, säger Leman. I exempelvis Dalarna och även i Sörmland har Nordiska motståndsrörelsen en stark närvaro, medan nätverket "det fria Sverige" märks i Värmland. Leman igen: "dessa gruppers propagandaspridning på nätet har en stor räckvidd och når rätt in i den Sverigedemokratiska nätmiljön".

När svenska partiledare samlades för debatt under landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik i maj togs hoten från högerextremister upp. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kontrade då med att vänsterextrema utgör ett hot, och undrade: "Är det verkligen det största trygghetsproblemet på landsbygden, nazister?"

Men sedan när har den ena politiska extremismen uteslutit den andra? Att exempelvis Ludvika märker av en ökad nazistisk närvaro och aktivism är ett faktum. Våldsbejakande nazister sprider skräck i mindre samhällen, på liknande sätt som våldsbejakande islamister gör det i de större städernas förortsområden. Åkesson kallade nazisterna "förvirrade" under debatten i Örnsköldsvik. På liknande sätt har extremister i förorterna kallats "förvirrade". I själva verket rör det sig om ideologiskt övertygade extremister.

Tona aldrig ner allvaret. En judisk förening som tvingas lägga ner är en förening för mycket. Det är ett misslyckande för hela samhället.

Mer läsning

Annons