Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Bekämpa hatet mot muslimer

Åsikterna är tyvärr inte unika

Annons
På Sverigedemokraternas landsdagar var bland andra Jimmie Åkesson på plats. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det är ingen slump att prat om att en muslim inte är "100 procent människa" dyker upp hos just Sverigedemokraterna. I inget annat riksdagsparti hade ett kongressombud uttryckt sig som Martin Strid från SD i Borlänge på SD:s landsdagar i helgen.

"Det finns en skala från noll till hundra", sa Strid, och påstod att i den ena änden är man 100 procent människa, på den andra 100 procent "muhammedan". Är man "ex-muslim" är man ganska nära att vara "människa", fortsatte han, och är man anhängare av terrorsekten Islamiska staten är man "nära muhammedan". Alla muslimer befinner sig på skalan, sa Strid med armarna utsträckta för att illustrera procentskalan.

Med andra ord: muslimer är inte 100 procent människor. Resonemanget påminner om de mejl jag fått genom åren, där jag beskrivs som en lömsk muslim som bara låtsas vara demokrat.

I SVT Agenda svarar Jimmie Åkesson att Martin Strids uttalande är oacceptabelt, men lägger till att är det inte rasism så är det "väldigt, väldigt, nära rasism".

Men det är ingen tvekan om att det är rasism. Strid kopplar människovärde till ursprung. Om det "bara" var människors åsikter eller tro som Strid hade ifrågasatt hade han inte satt ickereligiösa muslimer som "nära" att vara "100 procent människa".

Resonemanget påminner om de mejl jag fått genom åren, där jag beskrivs som en lömsk muslim som bara låtsas vara demokrat.

Nu lämnar Strid partiet och SD:s företrädare pratar om "nolltolerans mot rasism". Samtidigt är Sverigedemokraterna det parti som haft en udd mot muslimer. Det följer mönstret från liknande partier i Europa. Ett vanligt tema är att muslimer hotar välfärden, precis som i SD:s valfilm - med beslöjade kvinnor som jagade en pensionär - inför valet 2010. Ett annat tema är att muslimer mer eller mindre är islamister. I takt med islamistiska terrordåd i europeiska städer, och Islamiska statens vidrigheter i Syrien och Irak, oroar sig många med rätta för extremismen.

Men sammanblandningen mellan vanliga muslimer och extremister är farlig. Den görs av såväl religiösa extremister som rasister, men tyvärr även av aningslösa etablerade aktörer.

På senare tid har vänsterpartisten America Vera Zavalas pjäs på Dramaten, "Muslim ban", ifrågasatts av just det skälet. Som bland andra tidigare S-profilen Nalin Pekgul, och debattören Alen Musaefendic, har påpekat är den person som ställs på scen, Armanj Aziz, extrem. Det är tillåtet att vara det, men inget blir bättre av att han framställs som vilken muslim som helst.

Det finns en utbredd misstänksamhet mot muslimer, åsikterna som framfördes på SD:s kongress är tyvärr inte unika.

Ta det på allvar. Lyssna på debattörer som Nalin Pekgul, som länge har varnat för den här utvecklingen.

Mer läsning

Annons