Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Det är inte Stefan Löfvens valrörelse i år

Pressad statsminister i partiledardebatt

Annons
Statsminister Stefan Löfven (S)Foto: Jessica Gow/ TT

Riksdagens sista partiledardebatt inför valet ger en hint om hur det kommer att låta från till den 9:e september.

Socialdemokraterna vill få valet att handla om välfärd och skattepolitik. Redan inledningsvis angrep statsminister Stefan Löfven den tidigare alliansregeringens skattesänkningar. Om de egna insatserna under mandatperioden sa Löfven att "visst är det bättre, men inte är det nog".

Valet blir en "folkomröstning av svensk välfärd", sa Löfven och genast upprepades samma fras entusiastiskt av socialdemokratiska ministrar och LO. Att Socialdemokrater önskar att det blir så råder det ingen tvekan om, men det är delvis ett önsketänkande.

Frågor om lag och ordning, och invandring, har seglat upp som viktiga för väljarna. Och förklarar varför tidigare S-väljare går över till Sverigedemokraterna.

Moderaternas Ulf Kristersson pratade en hel del om förortsområden där människor är trötta på de kriminella som förstör. Vi måste stoppa gängkriminaliteten, för att bevara samhällskontraktet, sa han. Sverige har akuta problem, "inte spännande utmaningar", fortsatte Kristersson. Låt oss tillsätta en parlamentarisk utredning om migrationen, sa Kristersson till Löfven. Men den utsträckta handen i migrationsfrågan förblev hängande i luften.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson upprepade gång på gång att regeringen vill prioritera asylinvandring, och nämnde förstås gymnasieamnestin för de 9000 ensamkommande. Regeringens insatser sammanfattade Åkesson med "katastrof".

Miljöpartiets Isabella Lövin koncentrerade sig på miljö- och klimatpolitiken, Kristdemokraterna på vården och Liberalernas Jan Björklund på skolpolitiken. Som mindre partier har de inte råd att spreta. Annie Lööf (C) pratade om "människovärdet" och värderingskampen. Tonläget höjdes i replikskiftet mellan henne och Åkesson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gör sig riktigt bra i debatter, så även denna gång. Förstås skröt han om det stora inflytande partiet har haft denna mandatperiod. Men riktigt intressant blev det när Sjöstedt kritiserade regeringen för att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fått sparken för att ha gjort som regeringen ville. Löfven svarade, till mångas förvåning, att Begler inte alls har fått sparken.

"Det är möjligtvis ett par personer i regeringen som tror på det, men ingen annan i Sverige det kan jag lova", svarade Sjöstedt (V). Även Ulf Kristersson reagerade och kallade Löfvens svar "helt osannolikt".

Löfven pressades - och kommer att pressas. Hur gärna Socialdemokraterna än önskar att de jobbiga frågorna inte ska dominera valrörelsen.

Annons