Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Håll ett öga på Västerås moské på Råby

Artikel 1 av 13
VLT granskar moskén på Råby
Visa alla artiklar

Ge inte extremister inflytande

Annons

Ungdomar på Råby och andra ställen i Västerås behöver stöd. Foto: Rune Jensen

Västerås har inte gjort sig känd som en stad med våldsbejakande islamister. Jämfört med till exempel Örebro har det varit lugnt. Men det finns, som det går att läsa på sidorna 4-5 i dagens VLT, orosmoln även här.

Västerås moské på Råby visar sig ha anlitat imamer som är strikt salafistiska, och det är inte vilka imamer som helst. Den hårdföra salafisten Fekri Hamad säger sig predika på moskén och ge familjerådgivning. Även den kontroversielle Gävleimamen Abo Raad har regelbundet föreläst och till och med varit tilltänkt som anställd imam i moskén.

Raad har öppet hyllat Islamiska staten och av jihadister beskrivits som deras ledare i Sverige. När tidningen Gefle Dagblad (GD) granskade Gävles extremister förekom vittnesuppgifter om att Raad uppmanat sina moskébesökare att skänka pengar till jihadistiska självmordsbombares anhöriga. GD:s granskning visade även att Ali Al-Ganas från Gävlemoskén hade hyllat IS och uttryckt önskan om resa till "Kalifatet". Samme Al-Ganas visade sig vara anställd på förskolan "Bilaal" som påstår sig ha "integration" som profil.

Faran med att våldsförhärligande salafister predikar för unga arbetslösa män, som söker identitet och sammanhang, är lätt att lista ut.

Det är en brokig skara som dras till den våldsbejakande islamismen, en del är högutbildade. Men just förortsområden är särskilt drabbade. Bilbränderna och stöket på Råby och Bäckby har undgått få. Faran med att våldsförhärligande salafister predikar för unga arbetslösa män, som söker identitet och sammanhang, är lätt att lista ut.

Yttrande- och åsiktsfrihet har även den som har extrema åsikter. Det ska det inte råda något tvivel om. Politiker och tjänstemän bör dock ställa sig frågor som: Hur undviker vi att ge våldsbejakande islamister legitimitet och inflytande? Hur skyddar vi ungdomar från ideologiskt driven extremism?

Inte nog med att imamen Abo Raad har predikat regelbundet i Västerås har han också, vilket framkommer i VLT:s granskning, föreläst för socialtjänsten i kommunen. Det tycks ha handlat om hur man bör göra när personer av religiösa skäl inte vill ta vissa jobb då de till exempel inte vill skaka hand eller hantera fläskkött.

Att kommunen har en dialog med imamer behöver inte vara fel, men visste man att det var en våldsbejakande salafist man bjöd in? Och har socialtjänsten tagit fasta på råd från Raad?

I senaste kommunfullmäktige fick Roger Haddad (L) stöd för sin åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism. Det råder bred enighet om att alla former av extremism ska motverkas. Då behöver beslutsfattarna även se varningssignalerna där de finns. Håll minst ett öga på Västerås moské på Råby.

Annons