Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Kampen för demokrati saknar blockgräns

Socialdemokrati + liberalism?

Annons

1906 demonstrerades det för allmän rösträtt. 1919 infördes den.

Kan liberaler och socialdemokrater närma sig varandra?

Det var temat på ett seminarium på den socialdemokratiska kongressen i Göteborg, där bland andra undertecknad deltog. Bakgrunden till frågeställningen var att företrädare för den socialdemokratiska tidskriften Tiden, tillsammans med den partipolitiskt obundna tidskriften Liberal debatt, nyligen tillsammans skrev en artikel om att föra en gemensam idédiskussion för frihet och mot auktoritära tendenser (Aftonbladet, 18/3).

Det gemensamma arvet som liberaler och socialdemokrater har, kampen för rösträtten, togs upp under seminariet. Och visst stämmer det att blockpolitiken inte är skriven i sten.

Den nu avslutade S-kongressen kommer att bli ihågkommen som ett tillfälle då S-ledningen lyckades få partiet att röra sig mot mitten. Vad som väntar är fler poliser, tuffare terrorlagar och mer "ordning och reda". Visserligen tog kongressen även beslut om att vinstbegränsningarna i välfärden inte endast ska gälla skola, utan inkludera vård och omsorg. Det finns även fler frågor där liberaler i partipolitiken nog skulle rynka på pannan, ett sådant är Socialdemokraternas Nato-motstånd.

Att Alliansen lyckades så väl inför valet 2006, och många år efter det, beror på att man hade en gemensam tydlig motståndare: socialdemokratin. S hade, upplevde många liberaler, vuxit ihop med makten.

Dåvarande statsminister Göran Persson gjorde sig inte känd för att vara ödmjuk, det fanns en trötthet på ständiga inkomstskattehöjningar och på myndigheter som bedrev politiskt rödfärgad reklam eller budskap. Näringslivets tankesmedja kampanjade mot "Enpartistaten" och många ville se ett maktskifte.

Maktskiftet i sig blev en viktig fråga. Det var också det som fick liberala feminister i dåvarande Folkpartiet att hacka i sig att de nu stod på samma sida som Kristdemokraterna.

Vem är, för allianspartierna, den politiska huvudmotståndaren i dag? I ekonomiska frågor är det i regel vänsterblocket. Men bortom ekonomi ses Sverigedemokraterna som det stora bekymret. De som menar att den traditionella vänster-högerskalan är otillräcklig brukar lyfta fram den så kallade GAL-TAN-skalan. GAL står för grön, alternativ, libertarian, medan TAN står för traditionell, auktoritär, nationalistisk.

Nya konfliktlinjer och situationer luckrar upp gamla allianser. Partiledare byts.

När Socialdemokraterna nu kräver 10000 nya poliser, och hårdare tag för lag och ordning, blir avståndet till exempelvis Moderaterna mindre. Skillnaden har också avtagit i migrationspolitiken. Och i såväl S som L finns kritik mot religiösa friskolor, en positiv syn på EU, och en tro på jämställdhetspolitik.

I dagsläget ser ett samarbete med liberaler i C och L, och socialdemokrater, ut att vara fjärran. Men nya konfliktlinjer och situationer luckrar upp gamla allianser. Partiledare byts.

På seminariet med Tiden och Liberal debatt nämndes, förutom gemensamma strider i historien, också dagens kamp mot både högerextremism och våldsbejakande islamism. Här finns en samsyn att ta vara på. Politiska allianser kommer och går, medan annat består.

Mer läsning

Annons