Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Lär av våra nordiska grannländer i stället för dessa tvära kast

Ensamkommande minderåriga får ta smällen

Annons
Magnetkamera. Vilka metoder är bäst? Foto: Johan Nilsson / TT

Svenska Dagbladet har avslöjat brister i Rättsmedicinalverkets medicinska åldersbedömningar. Metoden, magnetröntgen av knäleder och test av tänder, får kritik från både professorer och utländska experter. En rättsskandal, hävdar kritikerna. Men justitieminister Morgan Johansson (S) säger sig lita på Rättsmedicinalverkets bedömningar.

Frågan om medicinska ålderstester har svängt hit och dit. Först ville svenska barnläkare inte göra tester, vilket ledde till att pojkar och män kunde hamna på samma HVB-hem.

Om chansen att stanna ökar om du säger dig vara minderårig, och du får mycket bättre villkor och slipper ålderstestas, är det inte konstigt om en del myndiga slirar på sanningen. Att vuxna inte ska klassas som barn har legat i ena vågskålen. I den andra skålen finns naturligtvis att medicinska tester ska vara rättssäkra, och att barn inte ska bedömas som vuxna för att metoderna brister.

En fråga man bör ställa sig är varför andra länder, såsom våra grannländer, klarar av åldersbedömningar bättre. Man kan även testa exempelvis handleder och nyckelben. Som skribenten Merit Wager, med fokus på migrationsrelaterade frågor, nämner på sin blogg är det som nu uppmärksammas i SvD egentligen "långt ifrån någon nyhet". Redan för snart år sedan uppmanade Nenad Zeba, specialist i ortopedi och handkirurgi, svenska makthavare att se vilka metoder våra nordiska grannländer använder sig av.

Sveriges hantering av de ensamkommande är under all kritik. Först stack vi ut genom att inte ålderstesta som andra länder, för att sedan tvärvända och snabbt ålderstesta ett stort antal utan att noggrant se över metoderna.

Minderåriga får ta smällen. Både när vi inte använder oss av säkrast möjliga ålderstester för att avgöra deras ålder - och när vi i avsaknad av tester har låtit dem hamna på samma boenden som vuxna män.

Mer läsning

Annons