Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Skämt om godis hotar inte hälsan

Värre när tjänstemän uttalar sig om partipolitik

Annons

Filmning förbjuden. I ett av Regionhusets fikarum spelades ett skämt in.

På en fredagsfika i Regionhuset skojade driftchef Stefan Faleke om att han är "årets hälsoinspiratör", och sa att man kan äta godis i stället för frukt. Säkerhetsstrategen Hans Löhman filmade Faleke - vid ett bord med godispåsar, choklad, kaffebröd och läsk - och klippet lades ut på YouTube. När jag gick i skolan fick vi lära oss att "frukt är nyttigt godis", för att få oss att äta mer frukt, och nu har det alltså skojats om att godis är frukt. I dagens VLT kan man läsa att skämtandet i Regionhuset väckt reaktioner.

Lotta Almroth, från fackförbundet Vision och huvudskyddsombud, säger sig ha blivit "både ledsen och besviken", eftersom Region Västmanland arbetar med att personalen ska få bättre hälsa (10/5, VLT).Läs också [+]: Chef filmad när han gör sig lustig som hälsoinspiratör – händelsen har väckt starka reaktioner

Trots att den omdiskuterade filmen är borttagen från nätet - och de "skyldiga" tjänstemännen blivit tillsagda - har det gjorts en anmälan i Region Västmanlands avvikelsesystem. Almrot har även skickat brev till regiondirektören och kontaktat förvaltningschefen. Nu väntar hon på återkoppling, och är redo att "vidta fler åtgärder".

Ibland går det snabbt på nätet. Men man behöver faktiskt inte förstora minsta lilla snedsteg.

Visst är det viktigt att tjänstemän, särskilt chefer, tänker sig för. Man får inte fotografera och filma på sjukhusområdet, och skämt kan alltid landa fel. Men nog får man förmoda att vuxna människor förstår att godis inte är nyttigt? Inte tror väl någon att arbetet med ökad personalhälsa härmed är hotat?

Desto allvarligare är det när tjänstemän uttrycker sig om partipolitik. Nyligen skrev Hälsocentrum Region Västmanland på Facebook att de "håller med Pernilla" och tackade för "de fina orden" i en artikel på debattplats här i tidningen. Eftersom "Pernilla" Rinsell är regionråd för Miljöpartiet var det olämpligt, och inlägget är nu borttaget.

Ibland går det snabbt i sociala medier. Misstag är till för att lära sig, och man behöver faktiskt inte förstora minsta lilla snedsteg. Särskilt inte om det handlar om något så harmlöst som skämt om godis.

Mer läsning

Annons