Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Tar Kinberg Batras tålamod slut?

Polisens kris i fokus

Annons

Kritisk. Anna Kinberg Batra lovade att mer kommer hända om regeringen inte levererar.

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde dagens partiledardebatt i riksdagen med att hylla blocköverskridande överenskommelser. Löfven beskrev det som "svensk politik när den är som bäst".

Medan tjuvnypen på Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund var obetydliga under debatten, var angreppen mot Moderaternas Anna Kinberg Batra desto hårdare. De rödgröna försöken att bunta ihop Moderaterna med Sverigedemokraterna återkom.

Statsministern varnade till och med SD:s Jimmie Åkesson för att sätta sig "i Kinberg Batras knä". Ofta låter det på Löfven och vänstern som om det stora bekymret med SD skulle vara att partiet inte är lika mycket för höjda skatter, eller mot vinster i välfärden, som de själva är.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sa att Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson "låter mer lika än någonsin", och anklagade M-ledaren för att ge en mörk Sverigebild. I nästa andetag målade Sjöstedt upp en närmast nattsvart bild av ett Sverige med brutala klasskillnader. När Sjöstedt påtalar samhällsproblem är det med andra ord rätt - men när moderatledaren gör det låter hon, enligt Sjöstedt, som en Sverigedemokrat.

Kanske har V-ledaren glömt hur vänstern upprepade mantrat att "något har gått sönder" under den förra mandatperioden. Det ingår förstås i oppositionsrollen att klaga på sittande regering.

Moderatledaren frågade varför det har varit viktigare med en ny jämställdhetsmyndighet, än med en ny polisstation på Järva.

Kinberg Batra är, precis som Fredrik Reinfeldt var, tydlig om att synen på skatter och arbete skiljer sig från socialdemokratins. Lag och ordning har numera kommit högre upp på den politiska agendan, vilket märktes även i dagens debatt.

Moderatledaren frågade varför det har varit viktigare med en ny jämställdhetsmyndighet, än med en ny polisstation på Järva. Polisens kris kom även upp när Jimme Åkesson valde att pressa M-ledaren från sitt håll. Är du beredd att pröva misstroende mot ansvarig minister, inrikesministern, frågade Åkesson. Kinberg Batra svarade att det finns olika sätt att påverka regeringen, men att det stämmer att hennes "tålamod börjar ta slut". Levererar inte regeringen resultat kommer mer hända, lovade hon.

Betyder det att Moderaterna, eller alliansen, kommer att sätta krokben för regeringen innan valet? Stefan Löfven frågade Annie Lööf om hon är redo att samarbeta, varpå Lööf svarade att Löfven är välkommen att samarbeta med hela alliansen. "Jag vill hålla ihop alliansen", underströk hon. Den lösningen är Löfven föga intresserad av.

Regeringsfrågan överskuggade ännu en partiledardebatt. Så lär det fortsätta ett bra tag till.

Mer läsning

Annons