Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Vänd inte bort blicken när kristna förföljs

Journalisten Nuri Kino gör ett viktigt jobb

Annons

En Jesusbild i en förstörd kyrka i Mosul, Irak.

För somliga beslutsfattare och andra i Sverige känns kanske länder som Irak och Syrien fjärran. Men för många som har rötter i Mellanöstern är det som sker där "nära". När Turkiet än i dag vägrar erkänna folkmordet på kristna för ett sekel sedan, ett folkmord den svenska riksdagen erkände 2010, berör det assyrier och syrianer även här. Det är en del av människors släkthistoria och arv.

Att människor reagerar och har ett engagemang för det som sker i fjärran märktes även när terrorsekten Islamiska staten utropade sitt kalifat 2014 och dödade kristna, kurder och andra. När yazidiska kvinnor inför tv-kameror på kurdiska berättade om hur de våldtagits och förlorat anhöriga är vi ganska många som förstår orden utan översättning. Ortsnamn som Aleppo, Mosul och Kobane är inte särskilt främmande.

En som lyfter fram det fruktansvärda förföljelserna av kristna i Mellanöstern är journalisten Nuri Kino. Han påminde nyligen i tidningen Dagen om hur terrorsekten tvingat människor konvertera, betala religionsskatt och fly i panik. Människor har avrättats i "skrytfilmer" på nätet. Pojkar har hjärntvättats och flickor våldtagits (25/3).

Kino är även medgrundare till nätverket "A demand for action" som jobbar för just kristna minoriteter i Iran och Syrien. Men inte bara där; under påsken besöker nätverket Libanon för att dela ut mat, hjälpa sjuka och arrangera en påskfest för flyktingbarn. Nätverket gör en stor insats för att uppmärksamma kristna gruppers utsatthet.

I artikeln i Dagen nämner Kino att FN, Europarlamentet, den amerikanska kongressen och det brittiska parlamentet erkänner IS krigsbrott som folkmord, medan den svenska riksdagen inte velat det.

Men det som kanske är mest besvärande är den svenska regeringens tafatthet. Kino igen: "Ungefär 150 svenskar som deltog i folkmordet har återvänt till Sverige. Inte nog med att de inte har gripits och testats för medskyldighet till mord, man har inte ens koll på vilka de är eller var de befinner sig."

Efter demokratiminister Alice Bah Kuhnkes (MP) direkta felaktigheter i intervjuer i medier står det klart att Kuhnke som ansvarig minister missköter frågan. Kan en förklaring vara att Mellanöstern - och kanske även svenska förorter där fundamentalister stör människor - känns fjärran? Hur kan regeringsföreträdare annars vara så ointresserade av det som sker?

Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson har tidigare presenterat ytterligare en tes, och det är att många har "förtvivlat svårt att tänka sig en kristen som ett offer" (18/9 2016). När förövarna, som i Mellanöstern är muslimer, menar Helmerson att hjärnan går i baklås, och att "till och med den mest engagerade aktivist för mänskliga rättigheter börjar flacka med blicken". Det påminner om att det tog lång tid att se antisemitismen mot judar i Malmö, och trakasserierna mot muslimer i Södertälje.

Kristna hör till Mesopotamiens ursprungsfolk, men få tillåts leva kvar. Blunda inte för den utsatthet Mellanösterns minoriteter lever i. Erkänn det som sker, se offren och glöm inte att det som kan verka fjärran i själva verket kan vara väldigt nära.

Mer läsning

Annons