Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Vänd inte drabbade förortsbor ryggen

”Sverigebilden” är inte prio ett

Annons

Ännu en bränd bil, denna i Stockholmsförorten Rinkeby.

Medan svenska makthavare oroar sig för ”Sverigebilden” i internationella sammanhang, berättar Rinkebybor om rädslan i samband med bilbränderna och upploppen. När poliser blev överösta med stenar hindrades de att ingripa mot misshandel och skadegörelse, vilket naturligtvis skapar frustration och frågetecken. "Vad är svensk polis till för? Vem skyddar mig som invånare?", som en kvinna från området sa i Aktuellt (21/2).

Problemen är som bekant inte unika för Rinkeby. Nyligen påpekade Carin Götblad, chef för polisregion Mitt, att det på Råby och Bäckby finns problem med stökiga ungdomar, skadegörelse, vapen och droger. Sedan januari har polisnärvaron utökats, i vad som polisen kallar en särskild insats. Polisiär närvaro är viktig, likaså en fungerande polismyndighet. Poliskrisen borde vara högsta prioritet för regeringen. Men även annat behöver ses över:

Tidig signal. Ungdomarna som hamnar i kriminalitet borde ha fått en markering långt tidigare. Barn och unga testar gränser, och det är vuxenvärldens uppgift att få in dem på rätt spår.

Nyligen spreds en nyhet från Landskrona där barn i åldern 11-13 hade haft krossat flera glasfönster med stenar, och där deras familjer nu fått varsin räkning på 12 209 kronor som ska betalas inom 30 dagar. Helsingborgs Dagblad påpekar att "Det är ovanligt att någon misstänkt gärningsperson får ta ansvar för skadegörelse av den här typen" (16/2).När det, som i det är fallet, funnits vittnen och polis som kört hem de skyldiga, borde det inte vara "ovanligt" att man - eller ens föräldrar - får ta ansvar för skadegörelsen. Det borde vara en självklarhet.

Ökad kameraövervakning. Regeringen och inrikesminister Anders Ygeman (S) har öppnat för att det ska kunna sättas upp fler övervakningskameror i offentliga miljöer, vilket är på tiden. Storbritannien, som har extremt många kameror, brukar tas upp som ett avskräckande exempel. Men Sverige har befunnit sig för långt ut på den andra skalan, med en överdriven försiktighet.

Utred frågan om anonyma vittnen, avfärda den inte. Se över hur det fungerar, eller inte fungerar, i grannländerna Danmark, Norge och Finland.

Därutöver borde en permanent insamling för utsatta förortsbor finnas. Till stöd för dem som drabbas av kriminaliteten och som sällan har råd eller möjlighet att lämna området. För oskyldiga som får sina bilar brända och måste betala dyra försäkringar, eller som utsätts för rån, eller får sin pizzeria eller butik saboterad. Människor ska veta att samhället inte vänder dem ryggen.

Mer läsning

Annons