Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällskritiskt initiativ

Alliansen verkar både stolt och nöjd. Men det är förändringskrav som brukar vinna val

Annons
Nöjd kvartett. Borde partiledarna Göran Hägglund (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M) vara mer missnöjda?Foto: Pontus Lundahl / TT /

När Per Schlingmann var de nya Moderaternas främste spinndoktor brukade han lyfta fram Socialdemokraternas förmåga att gå i opposition mot sig själva som en av de viktigaste orsakerna till att de under så lång tid kunde dominera svensk politik. Det borde vara en viktig lärdom för Moderaterna, menade Schlingmann.

Iakttagelsen verkar emellertid inte ha gjort något större avtryck, varken inom Moderaterna eller resten av Alliansen. Tvärtom är det svårt att föreställa sig något mindre samhällskritiskt än Alliansen under sitt åttonde år i Rosenbad.

Så snart någon påpekar att allt kanske inte är så bra i Sverige finns borgerliga politiker och opinionsbildare på plats för att tala om ”svartmålning” och peka på statistik som visar att de problem som människor upplever inte existerar.

Och det som inte kan motbevisas med statistik kan alltid avfärdas med att det är ”oansvarigt” att vilja ha det på något annat sätt än i dag.

Självklart har Alliansen mycket att vara stolt över. Jobbskatteavdragen har gett de allra flesta mer pengar i plånboken och större frihet att forma sina liv. Migrationspolitiken har öppnat Sverige för arbetskraftsinvandring och gjort asylpolitiken humanare. Det är bättre i Sverige än vad många verkar tro.

Men det innebär inte att vi lever i den bästa av världar. Det finns områden där Alliansen skulle kunna gå i opposition mot sig själv och samtidigt peka framåt för att på nytt söka väljarnas stöd.

Kvinnor fortsätter att tjäna mindre än män.

Sverige har bland Europas starkaste statsfinanser. Ändå är de stora investeringar i infrastruktur, som behövs för att råda bot på återkommande tågkaos och skapa ett klimatvänligare transportsystem, omtvistade.

I skolan spelar föräldrarnas utbildningsnivå en allt större roll för hur eleverna lyckas, samtidigt som vi har en situation där en stor grupp pojkar riskerar att hamna vid sidan om samhället på grund av oavslutad skolgång.

Då duger det inte att som Fredrik Reinfeldt se byggandet av ”skyddsvallar inför nästa finanskris” som sin främsta politiska uppgift (DN 26/6).

Om det är något man kan önska sig av Alliansens fyra partiledare är det att de i veckan, i sina tal i Almedalen, slutar upp med att vara så himla nöjda. I stället borde de tala om bristerna de ser i dagens Sverige.

Väljarna kommer att känna igen sig – och våga peka på lösningar, även om de kostar pengar eller utmanar invanda föreställningar. Det vore att ta långsiktigt ansvar för Sverige.

Mer läsning

Annons