Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ paniksparar och vinstkraven sänks

SJ sparar, som framgår på nyhetsplats dramatiskt. De flesta resecenter stängs, bland annat i Västerås.

Annons

De redovisade motiven är de vanliga när personlig service dras in. Kunderna köper biljetter och får information via dator, mobil eller biljettautomater.

SJ har för all del hjälpt till att genom aktiva ekonomiska styrmedel (läs priset) locka kunderna att sluta använda biljettkassorna. Det är bara att hoppas att företaget har tänkt efter ordentligt den här gången.

För en tid sedan skulle biljettförsäljningen på tågen dras in, ungefär med samma argument om att det fanns andra sätt att köpa biljetter. Efter många protester fick SJ till slut backa från den förändringen.

Det är också oklart hur mycket besparingen beror på att tjänsterna inte efterfrågas och hur mycket som handlar om panik inför avregleringen.

SJ får nu konkurrens på de mest lönsamma linjerna. Det pressar kostnaderna och kan förhoppningsvis leda till lägre priser och bättre utbud mellan storstäderna. Men risken är att det blir trångt på rälsen och att det går ut över pendling och godstrafik.

Från flera håll ställs krav på att statens vinstkrav ska minska. Regeringen öppnar nu också för att vinstkraven ska sänkas.

Även det verkar en smula brådstörtat, problemen kring tågtrafiken har varit väl kända. Men i år är det valår och här kan det vara positivt för tågresenärerna.

Mer läsning

Annons