Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattelapptäcket har återkommit

Skatterna behöver bli enklare och tydligare. Men politikerna verkar ducka hellre än diskutera frågan inför valet.

Annons
Enklare och  krångligare. Skatteverket har gjort det enklare att deklarera, men skattesystemet har blivit mer svårgenomträngligt. Foto: Christine Olsson, Scanpix/TT

De svenska skatterna lär fortsatt vara höga. Då är det desto viktigare att de är enkla, tydliga samt gynnar arbete, företagande och sparande.

Under 1970- och 1980-talet spårade skattesystemet ur. Det blev nästan inget kvar i den egna plånboken (i extrema fall inget alls) när lönen höjdes. Däremot var det riktigt lönsamt att låna när priserna steg snabbt och avdrags-rätten var generös.

Till slut gick det inte längre. Den stora skattereformen 1990-91 innebar att inkomstskatten blev lägre, medan avdragen- blev mindre. Olika in-komster skulle beskattas så lika som möjligt, moms och andra skatter gjordes mer enhetliga. Därefter har mycket av skattelapptäcket återkommit.

Sedan 1991 har mer än 500 (!) förändringar gjorts i skattesystemet. Likformigheten har minskat, kryphålen har blivit fler.

Detta har fått en bred grupp av personer kräva en ny stor skattereform. De har skrivit en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter och givit ut en bok om skatterna.

Här finns de tidigare finansministrarna Kjell-Olof Feldt (S) och Erik Åsbrink (S), men också Svensk Näringslivs chefekonom Ann Öberg, DN:s förre chefredaktör Hans Bergström och ett antal ekonomiprofessorer.

Det är inte heller första gången det kommer krav på en bred uppgörelse om skatterna. Revisorerna har påpekat att skattesystemet blir allt krångligare. Social- demokraternas och Folkpartiets ungdomsförbund (SSU och LUF) har krävt att partierna kommer överens om skatterna.

Samtidigt har Skatteverket gjort det allt enklare att deklarera. Det har blivit lättare att fylla i och lämna in sin deklaration, medan reglerna bakom har blivit krångligare. Vem vet egentligen hur jobb- skatteavdraget räknas ut eller hur hög momsen är på olika varor?

Nu behöver också skatterna bli enklare och tydligare.

Gruppen pekar att skatteplanering bör motverkas genom att inkomster från arbete och från kapital beskattas mer lika. Momsen bör bli mer enhetlig och fastighets-beskattningen mer effektiv (vilket lär betyda något högre än i dag).

De här frågorna borde diskuteras i valrörelsen. Då skulle väljarna direkt kunna påverka och partierna behöva bekänna färg.

Men så verkar det inte bli. De stora partierna undviker att utmana väljarna. Socialdemokraterna kritiserar borgerliga skattesänkningar, men accepterar dem i efterhand. Efter att i sju år ha sänkt skatterna talar Moderaterna nu om att det kan krävas högre skatter nästa mandatperiod. De flesta tycks hoppas på en mer konstruktiv diskussion om skattesystemet efter valet. Trist att politiker föredrar att ducka i viktiga frågor under valår.

Mer läsning

Annons