Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna har en dramatisk ökning med 9,6 procentenheter sedan SCB:s höstmätning.

SCB:s stora partisympatimätning visar egen majoritet för de rödgröna. Men frågan är om det finns ett sådant regeringsalternativ.

Annons
Växer. Sedan Stefan Löfven blev partiledare har Socialdemokraterna gått starkt framåt i opinionsmätningarna. Så även i SCB:s mätning, som presenterades i går.

Opinionsmätningarna har de senaste ¿månaderna visat en likartad tendens. Sedan Stefan Löfven efterträdde Håkan Juholt som partiledare har Socialdemokraterna gått kraftigt framåt. Miljöpartiet har backat, ¿liksom Vänsterpartiet. Men även de borgerliga partierna har tappat mark och de rödgröna partierna har haft övertaget.

I en del mätningar har de rödgröna haft egen majoritet, i andra har de varit i samma position som Alliansregeringen i dag. De rödgröna har då varit störst, men skulle förlora omröstningar i riksdagen om de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna röstade på samma förslag.

SCB:s mätningar brukar få större genomslag genom att de frågar fler väljare. Det har handlat om telefonintervjuer. Underlaget är har varit över 9000 personer, mycket mer än i andra opinionsmätningar. SCB:s mätning ger de rödgröna partierna egen majoritet med 51,2 procent av rösterna.

Det bör dock noteras att SCB inte har fått svar av 39,5 procent. Det betyder att bara drygt 60 procent av underlaget har svarat.

Mätningar av vad människor tycker används ofta och är ett effektivt sätt att få ut ett budskap. Då är det tankeväckande att SCB har ett så stort bortfall, vilket tyder på att olika mätresultat allmänt bör tas med en nypa salt.

Problemet tycks dessutom öka, fler än tidigare går inte att nå eller vill inte vara med. SCB högg också rejält i sten våren 2010. Den i andra mätningar påbörjade borgerliga uppgången syntes inte hos SCB.

Trots detta gör det stora urvalet SCB:s mätning spännande, då den också kan redovisa nettoflödena mellan partierna.

Socialdemokraterna har en dramatisk ökning med 9,6 procentenheter sedan höstmätningen. Vårens 37,3 procent ger Socialdemokraterna ett klart övertag över Moderaterna, som faller tillbaka till 28,6 procent.

Nästan hälften av Socialdemokraternas nettovinst kommer från ”soffan” det vill säga från personer som förra gången inte uppgav något favoritparti. Moderaterna tappar 4,8 procentenheter, men en hel del av förlusten handlar om personer som lämnar partiet för ”vet inte”.

Det visar att väljarna inte alltid byter parti när de är missnöjda. De kan också låta bli att rösta eller berätta vem de tycker bäst om.

De små borgerliga partierna fortsätter att ligga illa till. Kristdemokraterna ligger åter under fyraprocentsspärren, Centern är nere på 4,7 procent.

Vänsterpartiet hade en uppgång efter att Jonas Sjöstedt valdes till partiledare, men den klingade snabbt av när Socialdemokraterna bytte ut Håkan Juholt. Miljöpartiet ligger över valresultatet, men har gått tillbaka jämfört med förra mätningen. Sverigedemokraterna ligger runt valresultatet och skulle klara sig kvar i riksdagen.

Den regeringssugne miljöpartisten Peter Eriksson har i ett inlägg på debattsajten Newsmill skrivit att han tror på en majoritetsregering efter valet. Det är ett annat sätt att säga att Miljöpartiet bör vara med.

Frågan är dock om de andra partierna vill ge Miljöpartiet denna nyckelroll. I varje fall visar MP-utspelen att något samlat rödgrönt alternativ inte finns i dag. Egna förslag från oppositionspartierna kan ge höga siffror i dag, men närmare valet behöver de bli mer konkreta för att behålla förtroendet.

Annons