Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten styr skolan mer

Förstatligande är i mycket en strid om ord. Partierna är överens om att öka statens styrning.

Annons
Misslyckande. Skol- utredaren Leif Lewin, här med utbildningsminister Jan Björklund (FP), pekar på ett delat ansvar för skolans  problem.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Folkpartiet och Jan Björklund har fått gehör bland partierna, men vad tycker lärarna om återgången till kunskap, fler betyg och betoning av de egna ämneskunskaperna?

I går presenterade Leif Lewin utredningen om skolans kommunalisering. Han ansåg att den hade varit ett misslyckande, men att alla partier hade ansvar för att det hade blivit fel.

Folkpartiet och Lärarnas Riksförbund fick tillfälle att åter kräva att skolan skulle förstatligas. Lärarförbundet, Socialdemokraterna och Moderaterna kunde åter hävda att det räcker med stora organisatoriska förändringar i skolan.

Väljarna tycker enligt mätningar att skolan är den viktigaste politiska frågan. Men påfallande ofta hörs också önskemål om att politikerna ska enas och ge skolan arbetsro.

Väljarna ser faktiskt ut att bli bönhörda. Partierna kommer att lyfta fram skolan i valrörelsen och kritisera varandra. Men egentligen är de överens om mycket.

Frågan om att förstatliga skolan riskerar att bli en strid om påvens skägg. Alla partier vill öka den statliga styrningen och regeringen har redan sett till att staten bestämmer mer än förr.

Och vad innebär förstatligande? Ska förskolan, som nu ses som en del av utbildningen, också bli statlig? Ska staten driva alla offentliga skolor? Om inte kommer kommunerna även fortsatt att spela en viktig roll för skolans utveckling.

Flera av de stora förändringarna har accepterats av i varje fall Socialdemokraterna. Betyg i lägre klasser, större krav på ämneskunskaper för lärarna, hårdare tag mot skolk, mer traditionell undervisning, bort med ”flumpedagogik” och hårda behörighetskrav är inga stridsfrågor, trots att de innebär ett tydligt brott med socialdemokratisk (och för all del också en del tidigare FP-) politik på området.

Politikerna är också, i varje fall i ord, överens om satsa på lärarna och ge dem större frihet att sköta undervisningen.

Men här kan det börja brännas. Leif Lewin menar att kommunaliseringen misslyckades för att ”lärarna inte var med på båten” Många av dagens lärare har utbildats i just den pedagogik och de arbetsätt som nu döms ut som ”flummiga”.

En mätning bland Lärarförbundets medlemmar visade att 20 procent gillar MP:s skolpolitik bäst, S får 19 procent och FP 11 procent. Miljöpartiet har ensamt lika stort stöd som alla allianspartier.

Även om stödet för regeringen kan vara större i Lärarnas Riksförbund måste frågan ställas: Tror majoriteten av lärarna på den nya tuffare skolpolitiken?

Mer läsning

Annons