Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Löfven längtar bort

Kritik mot blockpolitik är en kritik av sällskapet i oppositionen.

Annons
Sänkta skatt utlovas. Socialdemokraterna under Stefan Löfven kritiserar skattesänkningar, utom för pensionärer. Foto: Anders Wiklund, TT

Socialdemokraterna kritiserar det mesta den borgerliga regeringen har gjort. Men samtidigt säger partiledaren Stefan Löfven att blockpolitiken är fördummande och vill söka breda lösningar. Inget sällskap verkar riktigt passa.

Den rödgröna oppositionen som helhet har ett stort övertag över regeringen. I flera mätningar ger det egen majoritet, trots att Sverigedemokraterna har ökat sedan förra valet.

Men för Socialdemokraterna går det trögt. De anklagas för att sakna visioner, opinionsstödet är i flera opinionsmätningar i dag lägre än i det katastrofalt dåliga valet 2010.

Det kan inte vara någon avundsvärd situation för partiledaren Stefan Löfven. Han sökte inte partiledarskapet, utan fick ta över när företrädaren Håkan Juholt tvingades avgå.

Som tidigare fackföreningsledare är Löfven van att söka uppgörelser som ska accepteras av alla parter, trots skilda utgångspunkter. Mycket handlar om att fördela tillväxt så att alla parter får något.

Politiken är däremot ett nollsummespel. Väljarna blir aldrig fler än 100 procent. Det ett parti vinner måste något annat förlora.

Löfven kommer från industrin och är förankrad i Industrisverige, där Socialdemokratin alltjämt står stark. De andra röd-gröna partierna har däremot starkast stöd i större städer och bland akademiker i offentlig sektor. Socialdemokraterna har haft svårare att hävda sig i tillväxtorterna, men behöver vinna väljare där.

Det kan förklara den försiktiga strategin. Socialdemokraterna måste locka väljare i politiskt skilda miljöer. Då blir det svårare att sticka ut hakan, för det som lockar vissa kan stöta bort andra.

Sedan är det verkligen inget fel att erkänna att verkligheten är komplicerad och att avvägningar krävs.

I en intervju i Dagens Nyheter får Löfven frågor om korttidsanställningar och fasta anställningar. De flesta vill ha fast anställning, men kortare anställningar kan ibland vara nödvändiga för företag och ett sätt att komma ur arbetslöshet. Så det finns ingen självklar mix.

Lika utfall mellan män och kvinnor kan kräva mer statlig styrning, men samtidigt vill enskilda människor bestämma över sina egna liv. Ett brett parti behöver ta hänsyn till båda synsätten.

De andra rödgröna partierna ställer krav på vinstförbud, avvecklad kärnkraft, minskat försvar, och nya dyra reformer.

Socialdemokraterna lägger däremot mindre omvälvande förslag som sänkt pensionärsskatt eller riktade arbetsmarknads-insatser.

Skillnaderna är tydliga Det är inte konstigt om Löfven vill bort från blockpolitiken. Men blir det möjligt för ett försvagat parti efter åtta års alliansstyre?

Mer läsning

Annons