Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver kunna regeras efter valet

Partierna borde enas om budgetregler före valet när båda sidor ännu hoppas vinna.

Annons
Regeringsbildarproblem. Vem som än blir statsminister av Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) kan få bekymmer med att regera.

Det kan bli struligt efter valet om inget block får majoritet. Därför gäller det att före valet enas om regler som gör det lättare att regera efter.

I de senaste opinionsmätningarna har de rödgröna partierna egen eller nästan egen majoritet. Men de flesta valexperterna tror att det blir jämnare fram till valet. Borgerliga väljare har goda skäl att mobilisera för att undvika en rödgrön dominans genom egen majoritet.

Den borgerliga alliansen hoppas komma i kapp, trots de rödgrönas stora förspång. Det är inte heller klart att en rödgrön majoritet ger en regering där alla partierna är med.

De rödgröna partierna går till val var och en för sig. Det gäller inte bara på riksplanet, utan även lokalt och regionalt. Trots att de rödgröna styrt i hop och är stolta över vad de har åstadkommit, senast i dag om landstinget på debattplats, går de inte till val på att bli omvalda.

Läget i dag är således att den borgerliga alliansen siktar på att gå till val gemensamt lokalt och på riksplanet. Men de har mycket att ta igen och får hoppas på en stark spurt.

De rödgröna har bättre opinionsstöd men får sannolikt svårt att få egen majoritet. Alla övriga partier är överens om att inte samarbeta eller söka stöd hos Sverige- demokraterna.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven talar om att regeringen behöver ha ett stabilt underlag i riksdagen, men berättar inte hur ett sådant ska uppnås.

Socialdemokraterna hävdar dessutom bestämt att Sverigedemokraterna oftast röstar med de borgerliga. Om det stämmer, blir det större problem än vad alliansregeringen har i dag om de rödgröna blir större än alliansen, men saknar egen majoritet. Och det är den i dag mest sannolika utgången.

Det borde därför finnas intresse hos alla partier, förutom Sverige- demokraterna, att ge en minoritetsregering rimliga arbetsvillkor. De kan alla som det ser ut i dag efter valet vara med i eller stödja en minoritetsregering.

För att undvika nya kriser stärktes regeringens läge om budgeten. Oppositionspartierna behöver enas om både utgifter och inkomster om de vill ändra.

Men i vintras blev det en bitter konflikt mellan de politiska blocken, när de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna stoppade föreslagna skattesänkningar. Regeringen ansåg att detta bröt mot budgetreglerna, medan oppositionen tyckte att det alltid ska gå att stärka statsfinanserna.

Denna förändring kan ställa till det för framtida regeringar. Det kan även ge utrymme för oppositionspartier att stoppa nya utgifter. Regeringens ställning blir svagare.

Partierna borde därför enas om hur budgetreglerna före valet. Efter valet lär förlorarna vara mindre intresserade, och vinnarna kan då få svårare att regera landet.

Mer läsning

Annons