Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänar politiker för lite?

Jämfört med chefer ser politiker ut att tjäna lite, men jämfört med de flesta har politikerlönerna ökat.

Annons
Vem ska tjäna vad? Är heltidspolitiker under- eller överbetalda? Foto: Pontus Lundahl/TT

Löneklyftorna har ökat i Sverige. Politiker halkar efter chefstjänstemän, men drar ifrån breda löntagar-grupper.

Det måste ha känts ovanligt för ledande politiker. De brukar få skäll för att tjäna för mycket och ha för många förmåner, men nu framställs de som dåligt betalda.

Dagens Samhälle har, som framgår på nyhetsplats, jämfört kommunala chefstjänstemän och ledande kommunalpolitiker. Då har tjänstemännen dragit ifrån i ”löneligan”.

Störst är skillnaden i Västerås, där stadsdirektören tjänar mer än dubbelt så mycket (130 000 kronor i månaden) som kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (S) (63 700 kronor i månaden).

Som alltid handlar det om vem man jämförs med. Kommuncheferna pekar på att de ”bara” har fyra gånger högre lön än vanliga kommunanställda. Mot-svarande chefer i privata näringslivet tjänar upp-emot 20 gånger mer sina anställda.

Det är också noterbart att moderatstyrda kommuner betalar kommunalråden bättre. Av de 20 kommunalråd som tjänar mest är 18 moderater, flera från betydligt mindre kommuner än Västerås. Kommunstyrelsens ordförande (båda S) i storstäderna Göteborg och Malmö är de enda på 20-topplistan som inte är Moderater.

Så i denna jämförelse verkar heltidspolitiker, särskilt om de inte kommer från M-styrda kommuner, ha dåligt betalt och tappa mark. Men jämfört med vanliga löntagare har politikerna tvärtom haft en bra löneutveckling.

Dagens Nyheter jämförde nyligen lönerna för olika yrkesgrupper 2000 och 2012. Sämst hade det gått för lärare och poliser, bäst för högre tjänstemän och politiker (utöver skogs-mästare och lantmästare).

Det handlar om att löne-skillnaderna har ökat. Det gör att chefer drar ifrån. Sverige har ekonomiskt blivit mindre jämlikt.

Politikerna har då hamnat mitt emellan. De hade tidigare, när jämlikhets-normen var stark, ersättning som låg nära vad de flesta tjänade. I stället fanns dock en del andra förmåner, som generösa pensionsvillkor.

Politiker har nu ofta sina löner kopplade till högt kvalificerade, så att de slipper sätta sin egen lön. De har därför hängt med när högavlönade dragit ifrån, men inte fullt ut.

Alltjämt finns en stark önskan om politiker som (med Tage Danielssons ord) ”en glad amatör”, som ska leva på folkets villkor. Det krockar med dagens verklighet, med ökade löneskillnader och att mycket ansvar ska ge mycket i den egna plånboken.

Mer läsning

Annons