Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolkningen av reglerna ska mjukas upp. Det är bra.

När nu förslagen till hur sjukförsäkringen ska förändras till det bättre presenteras möts det inte av några glada tillrop. Det bedöms vara fel, för lite och för sent. Ändå kan man inte låta bli att att klaga på att det dröjer innan det kan genomföras.

Annons
Förslag på väg. Ulf Kristersson (M) presenterade i går förslag till förändringar av det hårt kritiserade socialförsäkringssystemet.

Regeringen har fått hård kritik för hur det reformerade socialförsäkringssystemet slår. Kantigheten har fått olyckliga konsekvenser när allvarligt sjuka, utan chans till tillfrisknande och förutsättningar att kunna jobba, har tvingats till Arbetsförmedlingen.

Det orimliga i detta fick sent omsider regeringen att backa och påbörja en översyn av systemet. Visst är det bra om så många som möjligt i arbetsför ålder kan fåarbete men det får inte gå till sådana överdrifter att svårt sjuka ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Ulf Kristersson (m) blev ny socialförsäkringsminister efter valet i höstas. Det var i hans knä som uppgiften att se över sjukförsäkringssystemet hamnade och i går presenterades de förbättringar som föreslås och som kommer att gå ut på remiss senare i vår.

Tolkningen av reglerna ska mjukas upp. Möjligheterna till individuella bedöm-ningar efter två och ett halvt års sjukskrivning, den så kallade bortre tidsgränsen, ska öka. Det är bra. Man har insett att tillfrisknande inte har någon tidtabell och att det finns människor som inte kommer att tillfriskna alls. Dessa ska inte tvingas söka jobb och de ska få stanna i sjukförsäk-ringen.

Vidare föreslås att en särskild ersättning ska utgå till personer som haft tidsbegränsad förtidspension och som saknar försäkrad inkomst. De ska inte vara hänvisade till socialbidrag för sin försörjning.

För att undvika att människor hamnar mellan Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens stolar när de ska gå från sjukpenning tillbaka till arbete föreslås bättre samarbete mellan myndigheterna och därmed ett utökat stöd i form av arbetslivs-inriktad rehabilitering. Denna ska dess-utom sättas in tidigare – efter ett år i stället för som i dag efter två och ett halvt.

Förslaget omfattar också medel till Arbetsförmedlingen till ytterligare 3 000 platser speciellt för personer med nedsatt men ändå tydlig arbetsförmåga. En bredare väg till arbetsmarknaden, kallas det.

De föreslagna förändringarna i sjukförsäkringen har inte mötts med något jubel, precis. Snarare tvärtom. Fel, för lite och för sent är de allmänna omdömena. Att ändringarna kommer att kunna genomföras först till årsskiftet uppskattas inte heller.

Märkligt. Man sågar förslagen men kan ändå inte låta bli att klaga på att de inte kan genomföras förrän till årsskiftet...

Hade regeringen hoppat över remiss-rundan för att skynda på processen, och genomfört förändringarna bums, så hade man klagat på det också.

De nu föreslagna förändringarna kan vara otillräckliga de också för att systemet ska kunna hantera alla tänkbara undantag. Förslagen är i alla fall ett steg på vägen till ett system där det finns utrymme för individuella bedömningar.

Att förpassa dem till papperskorgen och kräva andra förslag är också tidskrävande. Då är det bättre att skicka ett förslag på remiss, ta in synpunkter och eventuellt ändra och justera därefter så att det blir bättre innan det ska fattas beslut. Det är sådant man har remissrundor till.

Mer läsning

Annons