Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tombola om SD och Västeråspolitiken

Sverigedemokraterna kanske ändå förblir vågmästare i Västerås.

Annons

Sverigedemokraterna kan få in något inskrivet namn i Västerås fullmäktige och behålla vågmästar- positionen. Men det är märkligt att inskrivna namn kan få avgöra viktiga frågor.

Därför är det bra att det ska bli svårare att skriva in namn på vallistan. Frågan är sedan om Sverigedemokraterna i framtiden lyckas bättre med att hitta kandidater som kan hålla sams och inte hoppar av.

Västeråspolitiken såg ut att bli klarare fram till valet. De internt bråkande Sverigedemokraterna hade inte namn kvar på listorna att fylla mer än två av sina tre platser i fullmäktige. Så nu skulle det bli rödgrön majoritet fram till valet.

Men där fanns hela tiden ett frågetecken. Hade någon västeråsare skrivits in på listan och skulle denna vara beredd att sitta som för partiet i fullmäktige? Som framgått på nyhetsplats har Länsstyrelsen identifierat två personer som finns på valsedlar. Budet har först gått till Krister Kvist.

Vi får se hur dramat slutar. Sverigedemokraterna har haft problem i många kommuner att fylla sina platser. Så läget i Västerås är på det sättet långt ifrån unikt, men det är ovanligt att Sverigedemokraterna samtidigt är vågmästare och har tomma platser.

I praktiken får det inte så stor betydelse om den sista stolen fylls. I år är det valår, och då behandlas budgeten senare. Partierna vill nog hellre driva frågor i val- rörelsen än driva igenom beslut under våren.

Därför är Sverigedemokraternas möjligheter att påverka mer begränsat än tidigare. De andra partierna behöver inte lika mycket söka breda lösningar för att undgå ovissa omröstningar i fullmäktige.

Men visst spelar det ändå roll om de rödgröna vet att de har majoritet. Och visst är det märkligt att frågan om majoriteten i kommunalpolitiken tre och ett halvt år efter valet ska avgöras av om någon enskild väljare har skrivits in på ett partis lista.

Bakgrunden är den så kalla- de fria nomineringsrätten. Väljarna har rätt att själva föreslå nya namn genom att skriva in dem på ett partis valsedel. Men resultatet kan bli att personer som inte vill vara med, eller föredrar andra partier, väljs in.

Nu finns ett förankrat förslag om att begränsa rätten att skriva in namn. De som skrivs in måste i förväg ha godkänt att de föreslås.

Men förslaget genomförs inte förrän i valet 2018. Så nästa val gäller de regler som har lett till turbulensen och tombolan i Västerås.

De förslagna förändringarna är rimliga. Partierna har dessutom redan i dag möjlighet att låsa sina listor och hindra att namn skrivs in.

Men Sverigedemokraterna hade få namn och låste inte sina listor. Då gick det som det gick med tomma stolar och att enskilda personer kunde bli invalda.

Det återstår att se om SD i nästa val förmår nominera mer uthålliga och mindre bråkiga personer. De fortsatta avslöjandena om partiet talar emot att det blir så mycket bättre.

Mer läsning

Annons