Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredjehandsval om regioner vore en flopp

Landstingsmajoriteten ser, som framgått på nyhetsplats, ut att satsa allt på att bilda en region med Södermanland och Örebro.

Annons

Det har bildats en gemensam styrgrupp och tidpunkt för landstingsfullmäktige för att fatta beslut om ansökan är utsatt.

Det ser inte bra ut. Västeråspolitikernas och många andra västmanlänningars förstahandsval var att ingå i en region med Stockholms län. Stockholms län är en tillväxt-motor och arbetsmarknaden växer samman. Bra järnvägar och vägar till Stockholm är viktigt, men allra viktigast är kanske att få ett taxesystem som inte gör halt vid dagens länsgränser.

Den här mandatperioden finns dock ingen majoritet i Stockholms läns landsting för att vara med i någon ny region. Därför har Västmanland, trots att förhållandena kan ändras efter nästa val, givit upp tanken på att gå samman med Stockholm. Det näst bästa alternativet var att bilda en region med Uppsala och Södermanland. Den skulle omsluta Stockholm och underlätta gemensamma lösningar främst när det gäller vägar, järn-vägar och taxor. Örebro anmälde intresse, men här var flera i Västmanland tveksamma.

Landstingsmajoriteten satsar nu på en region utan vare sig Stockholm eller Uppsala. Den kommer norr om Mälaren inte ens att gränsa till Stockholms län, då både Enköping och Håbo kommuner ligger i Uppsala. Landstingsrådet Denise Norström (S) talar sig i VLT varm för universitetssjukhuset i Örebro, men som påpekats har västmanlänningar traditionellt blivit behandlade på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Landstingets huvudspår riskerar att göra regionfrågan till en riktig flopp.

Annons