Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumps seger en kalldusch att lära av

Artikel 15 av 20
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Underskatta inte missnöjda väljare

Annons

Trump hälsar på anhängare innan han håller segertal. Foto: Evan Vucci/AP Photo

Det var inte den första valvakan för ett amerikanskt val, som amerikanska ambassaden i Stockholm ordnat, jag varit på. Men det är nog den där det varit flest bistra miner. Åtminstone när det stod klart att det inte blir Hillary Clinton som tar hem det.

Från skratt och mingel med svenska makthavare och journalister, och kändisar som Christer Fuglesang, avrundades valvakan lågmält. Många tittade förvånat på varandra under nattens sena timmar: Händer det verkligen? Och hur kunde det hända?

Antietablissemang. En kandidat mot "eliten i Washington". Någon som uppfattas kämpa i underläge.

Vi har sett liknande även i Europa, nu senast med Brexit, och med Sverigedemokraterna på hemmaplan. Skulle man översätta "Hillary Clinton och Donald Trump" till svensk kontext skulle det om möjligt kunna ses som ett val mellan Mona Sahlin och Bert Karlsson, eller Mona Sahlin och Ian Wachtmeister.

Sahlin fick ofta kritik för att ha varit med länge vid den politiska makten, och hon kunde fälla uttalanden om att svenskar nog är avundsjuka på invandrare eftersom svensk kultur består av midsommar och sådana "töntiga" saker. Hillary Clinton sa i valkampanjen att man, om man generaliserar, kan stoppa hälften av Trumps anhängare "i en korg av ’deplorables’”. Ordet betyder ungefär "förtappade", "bedrövliga". Dessa väljare bestod enligt Clinton av rasister, homofober och sexister.

Clinton, likt Sahlin i Sverige, har förstås sina hängivna anhängare. Men hon har också många emot sig. Väljare som då har valt att rösta på någon, som enligt dem, står för allt annat än etablissemang och "politisk korrekthet".

Hånfulla uttalanden som "vita kränkta män" ger motsatt effekt.

På valvakan i Stockholm fanns två pappfigurer av de båda presidentkandidaterna i närheten av entrén. Jag hade fotats intill såväl Trump-figuren som Clinton-figuren, och sände en amerikansk väninna i USA bilder och ett meddelande om var jag var. Väninnan svarade glatt tillbaks och gjorde tummen upp för Trump. Inte för att hon gillar just honom, men för att hon - likt miljontals andra amerikaner - valde bort Clinton.

Hur etablerade politiker och medier hanterar missnöjesröstandet blir en het potatis framöver, inte minst inför det svenska valet 2018. En lärdom är att inte underskatta missnöjda väljare. Vad är de arga på? Har de en poäng: lyssna. Har de inte det: ifrågasätt och kritisera, men förolämpa inte.

Saklig och hård kritik är bra. Men hånfulla uttalanden som "vita kränkta män" ger motsatt effekt när de riktas mot någon som upplevs kriga underifrån. Det om något är Trumps seger ett bevis på.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons