Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urspårat försörjningsstöd

Det blir fel om socialkontoren ska fungera som arbetsförmedlare för arbetslösa utan a-kassa.

Annons
Rätt ställe för arbets-lösa. Förändringar i bidragssystemen riskerar att göra socialkontoren till en sorts sämre arbetsförmedling.Foto. Hasse Holmberg/ Scanpix

Nyanlända flyktingar har genom etablerings- ersättningen förts från försörjningsstöd (socialbidrag) till ersättning från arbetsförmedlingen. Samtidigt medför de skärpta reglerna och den sämre ersättningen från a-kassan att fler arbetslösa kan behöva försörjningsstöd. Vet inte den högra handen vad den vänstra gör?

Nyligen kunde vi på nyhetsplats läsa om SSR:s undersökning om att många behöver försörjningsstöd (före detta socialbidrag) när de enligt förbundet borde få stöd från a-kassa eller sjuk- ersättning. Det gäller i Västmanland såväl som i övriga landet, även om andelen var lägre i Västerås än på andra håll.

I det svenska välfärds- systemet ska försörjningsstöd vara en sista, ovanlig och kortvarig lösning. De allmänna välfärdssyste- men som sjukersättning, a-kassa med mera ska täcka upp för de flesta.

Men så är det inte längre.De hårdare villkoren för att komma in i a-kassesystemet har gjort att bara drygt en tredjedel av de arbetslösa har ersättning från a-kassan. En del av övriga arbetslösa måste då i stället söka försörjningsstöd.

En effekt av detta är att socialkontoren oftare betalar ut pengar till arbetssökande. Då kommer i sin tur krav på att social- sekreterarna ska ställa hårdare krav.

I dagarna har en utredning tillsatts för att se om socialsekreterarna ska kunna ställa samma krav på den som söker ekonomiskt bistånd som på den som söker arbetslöshets- ersättning. Det ter sig logiskt med tanke på dagens situation, men är ett resultat av att arbetslösa mer än förr behöver försörjningsstöd.

Grunden i regeringens arbetslinje är god. Det ska löna sig bättre att arbeta. För att uppnå detta används både morot (jobbskatteavdrag) och piska (hårdare krav och sämre ersättning).

Det har inte heller har skett någon stor ökning i utbetalningen av försörjningsstöd. Trots de sämre villkoren tycks många klara sig på annat sätt än genom a-kassa eller försörjningsstöd.

Men det är en osäker tillvaro, där de ofta kan bli ekonomiskt beroende av föräldrar eller andra i hushållet.

När det gäller nyanlända flyktingar har regeringen valt motsatt väg. De kan få etableringsersättning via arbetsförmedlingen, just för att undvika beroende av försörjningsstöd.

Men varför skulle det som är bra för nyanlända vara dåligt för andra arbets-sökande? Visst kan det vara lättare sagt än gjort att finna stödformer som undviker försörjningsstöd men gör det lockande att aktivt söka arbete. Men det är där lösningar måste sökas. Dagens modell är olycklig.

Mer läsning

Annons