Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA sätter ned foten

USA byter strategi och satsar åter på att militärt stärka Nato.

Annons
Satsar militärt. USA prioriterar försvaret av Östeuropas Natomedlemmar. President Barack Obama tillsammans med Polens president Bronislaw Komorowski framför F-16 plan. Foto: AP/TT

I går kom en mycket viktig markering från USA. Rysslands aggressiva agerande under president Putin har gjort att USA lägger om sin militära strategi och ger ökat militärt stöd till östeuropeiska länder.

USA har en tid nedprioriterat Europa och satsat mer diplomatiskt och militärt på det växande Asien. Här fanns förhoppningar om mer samarbete med Ryssland.

USA vände sig bort och europeiska länder, inklusive Sverige, rustade ned. Resurser skulle satsas på att annat än försvar.

Redan tidigare fanns oroande tecken, som när Ryssland gick in i Georgien och stödde utbryter- republiker. Efter att Vladimir Putin återkom som president råder ingen tvekan om att Ryssland har blivit allt mindre demokratiskt och alltmer aggressivt.

Putin beklagar Sovjets sönderfall och vill knyta så många forna sovjet- republiker som möjligt till Ryssland. Det inhemska förtrycket skärps och Putin framhåller att Ryssland ska värna traditionella värden och kristna värderingar.

På ett SNS-seminarium framhöll Rysslands- experten Gudrun Persson likheter i retoriken från 1930-talets förföljelser. Putin har också lyft fram dödskult, och att det är vackert att dö för fosterlandet.

I år har Ryssland annekterat Krim, en erkänd del av Ukraina. I östra Ukraina är läget kritiskt när regeringen militärt försöker återställa ordningen och bekämpa proryska separatister.

Även om Ryssland inte har ingripit direkt finns tydliga tecken på att ryska militärer agerar anonymt.

Kombinationen av repression hemma och aggression utåt har fått EU-länderna och USA att agera. Vid ett besök i Polen för att fira kommunismens fall lovande president Obama motsvarande sju miljarder kronor i militärhjälp.

Det är ingen stor summa, men en klar markering. USA planerar att öka sin militära närvaro i de östliga Natoländerna och upp-manar andra medlemsländer att öka sina försvars-utgifter.

Natoländerna har som mål att satsa 2 procent av BNP på försvaret, men få uppnår målet. Sverige skulle behöva kraftigt öka försvarsanslagen för att nå till 2 procent.

President Putin har således fått ett klart och tydligt svar av USA. Hit men inte längre. De militära utfästelserna till Nato står fast

Det blåser kallare vindar. På kort sikt har Putin uppnått flera mål, som att annektera Krim och öka sin popularitet i Ryssland.

Men på längre sikt är den ryska ekonomin sårbar och europeiska länder kommer att försöka minska energiimporten från Ryssland. USA har satt ned foten och misstänksamheten ökar mot Ryssland. Putin kan ha skjutit sig i foten. Sverige behöver fundera på Natomedlemskap.

Mer läsning

Annons