Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utdelningen av Alliansen och den förda politiken har dock blivit skral för Centerpartiet.

Centerpartiet har över tiden varit svårt att känna igen för väljarna. Men nu har partiet blivit stabilt borgerligt och liberalt. Men hittills har det inte lockat stora väljarskaror.

Annons
I händelsernas centrum. Annie Lööf valdes till ny partiledare för Centerpartiet igår.foto: scanpix

Centerpartiet valde i går enhälligt Annie Lööf till ny partiledare. Allt annat hade varit en överraskning efter att Lööf hade fått så mycket starkare stöd än de andra två kandidaterna.

Avgångna partiledaren Maud Olofsson har gjort Centerpartiets position i svensk politik mer tydlig, men inte förmått vända den sjunkande väljartrenden. Under Thorbjörn Fälldins partiledartid hade Centerpartiet 25 procent av väljarna i början på 1970-talet. Då var Centerpartiet även starkt på större orter, efter att tidigare som Bondeförbundet haft sitt stöd på landsbygden och i småorter.

Därefter har det gått stadigt utför. Partiets starka profilering mot kärnkraften försvårade borgerligt samarbete. Under 1980- och 1990-talen ansågs Centerpartiet som ”den svaga länken” bland de borgerliga partierna.

Under Bildtregeringen 1991–93 lämnade partiledaren Olof Johansson regeringen i protest mot bygget av Öresundsbron, men de andra Centerstatsråden satt kvar. I slutet av 1990-talet samarbetade Centern nära med Socialdemokraterna. Göran Persson gillade samarbetet med det andra ”folk-rörelsepartiet”.

Maud Olofsson knöt i stället an till Thorbjörn Fälldins mer borgerliga och liberala inriktning, men utan låsningen i kärnkraftsfrågan. Hon hade i avskedstalet inget emot att kalla sig ”Alliansens moder” och Centerpartiet ingår i dag som en självklar del av den borgerliga alliansen och i det liberala internationella partisamarbetet.

Den besvärliga kärnkraftsfrågan löstes genom en kompromiss, där Centerpartiet accepterade att det kunde byggas nya kärnkraftverk där dagens finns. Centern har fått mycket beröm för realism och samarbets-anda. och med de hårda villkoren är det dessutom tveksamt om det blir några nya kärnkraftverk. Kraftbolagen verkar inte så intresserade och andra får inte för de har inte tillgång till marken.

Centerpartiet har i regeringen ansvarat för hjärtefrågorna: näringspolitik, miljö och landsbygd. Utdelningen av Alliansen och den förda politiken har dock blivit skral. Moderaterna har fått fler väljare, medan de mindre borgerliga partierna har haft det kämpigt. Centern har satsat på en modern mer storstadsinriktad profil, men väljarna har inte strömmat till i stora skaror. Däremot har Centern gått tillbaka i kärnområdena på landsbygd och i mindre tätorter.

Missnöjet med det svaga väljarstödet påskyndade Maud Olofssons avgång, men hon hade också suttit i tio år, och senast då brukar partiledarna numera avgå.

Det finns tecken till oro och väl långt driven profilering för att väcka uppmärksamhet. Centerpartiet har lagt flera förslag som kan bli svåra att genomföra i praktiken, som kraftigt ökad invandring eller extra barnbidrag till ensamstående föräldrar.

Valet av den 28-åriga Annie Lööf, som har haft Margaret Thatcher som föredöme, kan också ses som lite av en chansning. De flesta erfarna politiker har dock tyckt något upp-seendeväckande i ungdomsförbundet. Problemet för Lööf är att perioden som ungdomspolitiker ligger nära i tiden.

Lööfs starka stöd i partiledarvalet och att hon har varit ekonomisk talesperson för Centern, är uppmuntrande tecken på kompetens och förmåga att vinna människors förtroende. Men det blir inte lätt att vända årtionden av nedgång för Centerpartiet.

Annons