Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väl ensidig arbetslinje

När de offentliga pensionerna blir sämre är det rimligt att ge utrymme för eget sparande.

Annons
Knapert. När den allmänna pensionen blir sämre blir det viktigare att spara själv. Men regeringen försämrar villkoren. Foto: Pensionsmyndigheten/TT

Regeringen har en poäng i att avskaffa det för många redan oförmånliga pen- sionssparandet. Men samtidigt är det viktigt att ge möjlighet till långsiktigt sparande. Det är också tveksamt att öka studenters låneberoende.

Moderaterna har nu i varje fall fått ut budskapet att det är dags att börja höja skatterna och hålla hårt i statens finanser.

I sak har det dock hittills handlat om ganska beskedliga förändringar. Höjda tobaks- och alkoholskatter är sedan länge accepterade sätt för staten att skaffa sig mer pengar.

Förändringen av studiebidragen ger studenterna lika mycket i plånboken i dag, men på sikt ökar skuldbördan. Historien ser här ut att gå igen.

Studiebidraget har tidigare urholkats just på detta sätt. Staten har sparat genom att minska bidragsdelen och öka lånedelen. Efter ett tag har bidragsdelen blivit så liten att den åter har höjts. Kan det hända igen?

Försämringen för studenterna ger bara knappt 1 miljard kronor. Då ger den först försämrade och därefter slopade avdragsrätten för pensionssparande mer pengar till statskassan.

Här handlar det dock främst om att staten slipper vänta på skatteinkomster- na. För avdragsrätten motsvaras av att pensions-försäkringarna är skattepliktiga när de betalas ut. Så det handlar om uppskjuten snarare än avdragen skatt.

Det är bara de ovanför den så kallade brytpunkten, som betalar minst hälften av en inkomstökning i skatt, som har tjänat på avdraget för pensions- sparande. Sedan jobb- skatteavdraget infördes betalar pensionärer dessutom högre skatt än arbetande.

Så för många löntagare, särskilt deltidsarbetande som kan behöva sätta av till pensionen, var pensionssparande redan olönsamt.

Därför fanns goda skäl för att avskaffa dagens avdragsrätt. Men i takt med att pensionerna har för- sämrats finns också goda argument för många att på egen hand spara till pensionen.

Det ger större utrymme för egna livsval och möjlighet att själv välja pensionsålder. Därför är det ange- läget att banker, kanske med hjälp av andra skatteregler, ger utrymme för ett långsiktigt sparande.

Risken finns att arbets-linjen blir för ensidig: Arbeta under studierna, så slipper ni studielån. Arbeta länge och konsumera hellre än att spara och gå i pension tidigare eller gå ned i arbetstid och själv lägga undan till pension.

Det är också ett bekymmer att studierna tar lång tid och att många börjar arbeta på allvar ganska sent. Det kan snarare förvärras av att studiebidragen försämras.

Mer läsning

Annons