Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet ska vinnas utan besked

Socialdemokraterna duckar om politik och vilka de ska regera med.

Annons
Duckar. Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson, är tydlig i sin kritik av finansminister Anders Borg (M), men vagare om det egna alternativet. Foto: Bertil Ericson / TT /

Socialdemokraterna vill gärna regera, men de berättar inte med vilka. De flesta konkreta förslagen dröjer till valmanifestet några veckor före valet.

Planen är tydlig. Det är farligt att ge några blottor. I stället ska valet vinnas på att väljarna efter två mandatperioder är trötta på den borgerliga regeringen.

Poängen med val är annars att väljarna ska ha klara alternativ. Men vad vill egentligen Socialdemokraterna utöver att få bort alliansregeringen?

I går presenterade Socialdemokraternas sitt alternativ till regeringens vårbudget. Som brukligt numera hade det mesta läckt ut i förväg.

Socialdemokraterna upprepade mest förslag från höstens budgetalternativ. Nu är vårbudgeten ingen heltäckande budget, utan ett tillfälle att komma med prognoser och justera höstbudgeten.

Även med de reservationerna var Socialdemokraterna överdrivet undanglidande. De stod inte fast vid kraven om höjd a-kassa och sjukförsäkring från i höstas, utan ska åter-komma i sitt valmanifest några veckor före valet.

Brända av förra val- rörelsen vill Social- demokraterna undvika alla blottor. Det dröjer till efter sommaren innan väljarna får veta vad som händer med a-kassa och sjukförsäkring. Det dröjer till efter valet innan vi får veta vilka Socialdemokraterna vill regera med.

De kritiserar regeringen för att ha undergrävt statsfinanserna med stora skattesänkningar. Men de vill ändå behålla alla jobbskatteavdrag, trots att det gör det svårare att låta pensionärer och löntagare betala samma skatt. Nu verkar pensionärerna närmast förnärmade av att Socialdemokraterna bara vill sänka skatten med 50 kronor i månaden. Fastighetsskatten skyr partiet som pesten.

Där finns några konkreta förstärkningar av budgeten. En handlar om statsbidragen till kommunerna, där en del (ofta borgerligt styrda) kommuner i Stockholmsområdet och Skåne ska betala byggandet av fler hyresrätter. Bidragssystemet till kommunerna är så krångligt att knappt någon begriper det. Så det lär inte bli någon folkstorm mot det förslaget.

Däremot har det börjat mullra mot den höjda krogmomsen. Här är inte heller Miljöpartiet med på tåget, så krogmomsen kan nog hänga i luften den med.

Det är inte den enda frågan där Miljöpartiet eller Vänsterpartiet har egna åsikter och förslag. Därför vet väljarna inte mycket alls om vad som händer om alliansregeringen förlorar.

För Socialdemokraterna kommer inte att få egen majoritet, och Miljöpartiet och Vänsterpartiet blir inga dörrmattor. Kanske går det att vinna valet på väljarnas längtan efter förändring. Men utan besked före valet skulle det bli det desto svårare att regera efter.

Mer läsning

Annons