Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väljarna vill ha kakan – och äta den

Det är en massiv opinion mot vinster i välfärden, men de flesta gillar rätten att välja själva. Går det ihop?

Annons
Politiskt spöke. Carema har visserligen bytt namn till Vardaga, men en klar majoritet av väljarna misstror vinster i vård, skola och omsorg.Foto: Bertil Ericson/Scanpix/TT

SOM-institutets stora mätning visar varför regeringen har det kämpigt i opinionen. Stödet för offentlig sektor är rekordstarkt, medan stödet för lägre skatter minskar. En massiv majoritet, också bland borgerliga väljare vill förbjuda vinster i välfärden.

Flera regeringspartier har följt efter, men opinions-följning kan inte ersätta opinionsbildning. Utan strid för liberala värderingar och en annan verklighetsbild kommer politiken att i små steg fortsätta vänsterut under lång tid.

SOM-institutets mätningar av opinionen är en guldgruva för politiskt intresserade. Där kan svenska folkets åsikter följas under lång tid.

Det finns dock en allt större felkälla. Svars- frekvensen nu är nere i drygt 50 procent.

Men det är ett problem fler dras med. Det har blivit svårare att få in svar på olika mätningar. SOM- undersökningen är ändå den mest tillförlitliga om vad svenska folket tycker i dag och över tiden.

Mätningen är allt annat än uppmuntrande läsning för regeringen och ger en förklaring till att oppositionen leder i alla opinions-mätningar.

Väljarna har en ganska pessimistisk bild av Sverige. De värnar välfärd och offentlig sektor som aldrig förr. Stödet för sänkta skatter minskar. Ännu betraktar sig något fler som höger än vänster, men skillnaden har minskat markant.

Alla partiers väljare säger nej till att satsa mer på friskolor. Bara bland Folkpartiets väljare finns ett, men litet, övertag för att bedriva mer sjukvård i privat regi.

Vänsterpartiet kan belåtet konstatera att de flesta bland alla partiers anhängare vill förbjuda vinstuttag från vård, skola och omsorg. Det gäller 62 procent av M- och C-väljare och 61 procent av FP- väljarna.

Samtidigt finns ett starkt stöd för rätten att välja skola, barnomsorg, sjukvård eller äldreomsorg. I teorin kan valfriheten tillgodoses genom stiftelser och andra ideella utförare, men i praktiken skulle många utförare som vårdcentraler inom Praktikertjänst försvinna. Små lokala välfärdsföretag behöver också ha rätt att gå med vinst.

Regeringen har dragit ned på socialförsäkringarna, men hållit uppe kostnaderna för välfärden. Trots sänkta skatter har statens inkomster ökat.

Den bilden tycks inte nå fram. Många väljare har enligt SOM-mätningen en mer pessimistisk bild av utvecklingen.

Regeringspartierna, sär- skilt de opinionskänsliga Nya Moderaterna, har anpassat sig till vänster-vindarna. Det öppnas för skattehöjningar och kvoteringar.

Men det är riskabelt att bara följa opinionen. Då fastnar motsidans verklighetssyn. Det blir svårare att ändra politikens riktning.

Mer läsning

Annons