Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd Jimmie ryggen – inte EU

Han hade i alla fall tur med vädret, Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson när han besökte Västerås i går.

Annons
Västeråsare vände ryggen åt Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson

På Facebook hade över tusen personer anmält att de skulle närvara vid demonstrationen. De flesta av dem fick tydligen annat att göra i det vackra vårvädret. På Sigmatorget fanns cirka 300 åskådare när Jimmie Åkesson började tala.

Till skillnad från andra stopp på SD-ledarens hektiska valturné skedde torgmötet i Västerås under lugna former (se artikel på sidan 6). Flera av de närvarande vände ryggen åt Jimmie Åkesson i en både fredlig och värdig protest mot Sverigedemokraternas politik.

SD-ledaren har under sin valturné på flera platser mötts av burop, visslingar, talkörer, äggkastning och trummande i akt och mening att överrösta och störa mötena. Några möten har fått ställas in.

Motdemonstranternas agerande har, till skillnad från i Västerås, varit djupt odemokratiskt och farligt.

Odemokratiskt för att alla har rätt till samma mötesfrihet, även Sverigedemokrater. Farligt för att vi närmar oss en situation där politiska motståndare gör sitt bästa för att obstruera och förstöra varandras möten och tysta motparten.

Att bua och störa SD:s möten kan dessutom vara kontraproduktivt. Tumultartade motdemonstrationer kan öka sympatierna för partiet.

Att i stället markera sitt avståndstagande, sin motvilja eller sin avsky genom att vända ryggen åt talaren är ett utmärkt sätt att hantera situationen och acceptera demokratins principer.

Om man inte står upp för att Sverigedemokraterna har samma rätt som alla andra partier att ha möten och torgföra sina åsikter ligger vår demokrati illa till.

Då motarbetar man yttrandefriheten som ju faktiskt är till för att även åsikter som man ogillar, ja rentav anser vidriga, ska tillåtas. För vi kan inte bara tillåta uttalade åsikter som de flesta omfattar och finner harmlösa. Då urholkas demokratin.

Jimmie Åkessons tal handlade nästan uteslutande om EU. Partiet, som är uttalat EU-skeptiskt, vill omförhandla Sveriges medlemskap.

Vi andra som vill ha en utveckling mot mer samarbete för att lösa de stora utmaningarna; klimatet, säkerheten och jobben, litar på att väljarna inte vänder EU ryggen.

Mer läsning

Annons