Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna demonstrationsrätten

Fåtaliga extremister kan hota mötesfrihet och skrämma andra till tystnad.

Annons
Polisnärvaro. Det var gott om poliser vid manifestation i Kärrtorp. Trist, men nödvändigt.

De våldsbenägna nazisterna är mycket få, men kan ändå ställa till stor skada. Därför är manifestationerna mot nazism och rasism angelägna, liksom att polisen håller efter de våldsbenägna och ser till att mötesfriheten kan upprätthållas.

Uppslutningen på manifestationen i Kärrtorp i går var imponerande. Bara en vecka efter att nazisterna i Svenska motståndsrörelsen (SMR) angrep en lokal demonstration samlades 15-20 000 personer för att delta i en demonstration mot nazism och rasism.

Representanter från alla partier utom Sverigedemokraterna deltog. Bland andra var riksdagens talman Per Westerberg (M), integrationsminister Erik Ullenhag (FP), Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt där På flera andra håll i Sverige och även i Helsingfors arrangeras möten på samma tema.

Den här gången var det också gott om poliser. En viktig orsak till att nazisterna förra helgen kunde slå till var att polisbevakningen var undermålig. Hotbilden hade inte trängt fram till de berörda.

Nu tog polisen inga risker. Runt 150 uniformerade poliser, samt därutöver civilklädda och ett antal helikoptrar, bevakade manifestationen. Det blev heller inga incidenter, nazisterna höll sig borta.

Det är på sitt sätt beklagligt att polisen behöver lägga ned så mycket tid och resurser på att värna mötesfriheten och hålla efter extremister. Den tiden och pengarna kunde användas för att bekämpa mer vardaglig brottslighet.

Men tyvärr är insatserna nödvändiga. Vi såg förra helgen hur det gick när polisen sänkte garden.

Mötesfriheten är central i en demokrati, liksom att alla ska våga stå för sina åsikter. Här fanns oroande tendenser efter tunnelbanans linje 17. SMR klottrade och uppträde hotfullt, vilket ledde till förra helgens demonstration.

Nu är det inte bara högerextremister som hotar mötesfrihet och politiska motståndare. Även så kallade autonoma grupper som Revolutionära fronten använder våld och hot. En av dem häktades för att ha knivskurit en av nazisterna förra helgen. Att vara beväpnad med kniv under en demonstration och att sedan dessutom använda kniven visar på allt annat än fredliga avsikter.

De våldsbejakande grupperna är i antal mycket få. SMR var aktiva efter en tunnelbanelinje, men syntes knappt alls på andra. De är i den meningen inget hot mot demokrati eller mänskliga relationer.

Men de kan bidra till att rädslan och tystnaden sprider sig. Därför är det så viktigt att den stora majoriteten säger ifrån.

Mer läsning

Annons