Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrvaket om EU-val och högerpopulister

Efter kriser och åtstramningar kan EU-valet bli ett missnöjesval.

Annons
Två spöken går genom EU. Marine Le Pen från franska Nationella fronten och holländska Geert Wilders har diskuterat ett samarbete i EU-valet mellan deras högerpopulistiska och främlingsfientliga partier. Foto: AP /TT

EU-valet i vår kan ge framgångar för missnöjes- partier till höger och vänster. Debatten bör präglas av argumentens styrka i stället för rädsla för dåligt sällskap eller av önskan att locka tillbaka väljare från höger- eller vänsterpopulister.

EU-parlamentet har fått mer och mer makt. Men hittills har valdeltagandet ändå varit lågt och fler har röstat på andra än de stora traditionella partierna.

Inför valet i år fanns därför goda skäl att förutse ett turbulent resultat. Åtstramningar i eurokrisens spår har ökat missnöjet, och stödet för EU har minskat i flera länder.

Men väljarmajoriteten har ändå nationellt avstått från att rösta fram protestpartier och därmed ta en öppen konflikt med EU och äventyra landets framtid i eurozonen. EU-valet kan då framstå som ett lockande tillfälle att visa sitt missnöje med de styrande och med åtstramningarna. Det verkar nu något yrvaket oroa. Från Bryssel kommer rapporter om hur främlingsfientliga och EU-kritiska höger-populister kan gå fram.

Svenska medier, liksom tidskriften Economist, skriver plötsligt mycket om detta. Utrikesminister Carl Bildt (M) och Europaminister Birgitta Ohlson (FP) har varnat. Kopplingen är tydlig: Den som är EU-skeptisk går de främlingsfientliga högerpopulisternas ärenden.

På nyhetsplats rapporterar VLT om den imponerande demonstrationen mot rasism, i Västerås i helgen. Men huvudtalarna från Vänsterpartiet och Folkpartiet kan stå långt ifrån varandra under EU-valet. Den EU-kritiska vänstern kan då att kopplas samman med främlingsfientliga krafter.

Det kan på sitt sätt vara rätt åt vänstern, som har haft lätt att sätta rasiststämpel på andra. Men det bör här som i andra sammanhang vara argumentens styrka, inte sällskapet, som avgör.

De som av övertygelse är skeptiska till central EU-makt bör hävda detta även om åsikten delas av Sverigedemokraterna eller Nationella fronten i Frankrike. De som tror på ett starkt EU bör å andra sidan hävda denna ståndpunkt, och inte ligga lågt av rädsla för att förlora väljare till EU-kritiska partier till höger och vänster.

Det nya EU-parlamentet kommer att få ta ställning till besvärliga frågor om hur eurosamarbetet ska utvecklas, om brittiska önskningar om en svagare union med fler undantag. Flera steg i riktning mot ett fastare centralt styre har tagits för att stadga euron. Det talas om att fördragen kan behöva ändras.

Det är angelägna frågor som borde debatteras i valet till EU-parlamentet. Risken är dock påtaglig att flera partier både här hemma och i andra länder kommer att ducka för att inte oroa väljarna eller för att de själva saknar en klar linje.

Visst är det viktigt att markera mot höger- populister. Men det får göras i varje land. Svenska väljare kan rösta så att Sverigedemokraterna hålls kort. Men de kan faktiskt inte rösta emot Nationella fronten eller Dansk folkeparti.

Mer läsning

Annons