Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarkrönika: ”Närodlat” med förhinder i Centerpartiet

Centralt slår ut lokalt i Centern

Det är inte lätt att leva som man lär. Centerpartiet tar alla tillfällen i akt att lyfta fram ”närodlad politik”. En sympatisk grundsyn om att beslut bör fattas så nära människorna som möjligt.

Nu har dock Centerns förtroenderåd enligt TT beslutat att partiet i valet 2018 ska ha både en rikslista och lokala listor.

De lokala listorna är vad vi är vana vid. Medlemmarna i valkretsarna utser en lista med lokala kandidater.

Rikslistan är däremot densamma i alla valkretsar.

Sverigedemokraterna har hittills bara haft rikslista och helt avstått från lokala listor. Partiledningen vill ha kontroll över nomineringarna och har inte vågat lita på de lokala medlemmarna.

Så är det inte i Centern. Här handlar det om att utnyttja ”Lööf-effekten”.

Partiledaren Annie Lööf är mer populär än partiet och väljare i hela landet sägs vilja rösta på henne.

Det kan de göra om hon toppar en lista som är lika i hela landet. Centern hoppas då vinna fler väljare än med endast lokala listor.

Sverige har dock inget direktval av partiledare till riksdagen, utan alla riksdagsledamöter väljs in från någon valkrets.

Så det är bara väljarna i en valkrets som i praktiken röstar in Annie Lööf. På andra ställen går rösterna till att välja in någon helt annan centerpartist än Annie Lööf.

Det kan leda till helt oväntade resultat i de enskilda valkretsarna. De lokala kandidaterna riskerar att slås ut av anonyma namn på rikslistan.

Så gick det när Kristdemokraterna 1998 hade en rikslista med partiledaren Alf Svensson. Den lokala toppkandidaten slogs ut av en i länet okänd kristdemokrat från Uddevalla.

Något liknande kan mycket väl hända i Centern. För det räcker inte med att den lokala listan får flest röster.

Om Annie Lööf får mest personkryss och klarar personspärren på 5 procent tillfaller mandatet rikslistan. Då Lööf lär väljas in i en annan valkrets blir det rena lotteriet vem som längre ned på rikslistan får representera Västmanland.

Detta är sannolikt. I förra valet hade Annie Lööf 26 procent personkryss och förstanamnet i länet Marita Ljung 8 procent.

Så mycket talar för att med en rikslista kan Centerns lokala toppnamn se sig i månen efter att komma in i riksdagen. Eller möjligen ta sig in bakvägen via rikslistan. Ett sådant upplägg vore allt annat än ”Närodlat”.