Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Carlberg (S): Vi vill hjälpa elever – inte hindra dem

Anna Lundberg (FP) har fel – direktioner och nämnder har rätt att erbjuda PRIV-platser enligt skollagens kapitel 17 paragraf 2. En PRIV-elev är väldigt nära godkänd i alla ämnen för att få en ”ordinarie plats.” Det kan saknas exempelvis engelska eller något annat ämne. Direktionens beslut på senaste mötet var att utöka PRIV-platserna på industriprogrammet, från en till tre som tidigare beslutats, för att någon mer skall få möjlighet att gå programmet. Lundberg reserverade sig mot beslutet.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser det som att hjälpa så många elever som möjligt till en gymnasieutbildning – inte hindra dem från att få en bra start i arbetslivet. De kanske är de bästa yrkesarbetarna även om betygen haltar.

Socialdemokratrerna och Vänsterpartiet bejakar arbetslinjen, det vill säga man skall kunna gå från skolan ut i arbete. Industriprogrammet är ett sådant program. Om Lundberg och hennes borgerliga kamrater fått som de ville hade Kantzowska gymnasiet varit nedlagt från och med nu.

Detta följs upp med olika reservationer i direktionen, bland annat utöka antalet friskolor i Västerås, vilket troligen betyder färre elever från Hallstahammar och Surahammar till Kantzowska gymnasiet. Alliansen tillstyrkte detta.

Majoriteten i direktionen föreslog avslag på fler friskolor till Västerås. Om man agerade på detta sätt i privat bolagsstyrelse vem vet vad som händer då?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel