Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Karlsson: Bara Peab tjänar på Kokpunkten

Kokpunktaffären är fantastisk. Ödesmättat stapplas fram mot Nordiskt rekord, värt 330 miljoner kronor. Sedan går det så här: Peab säljer badet för 400 miljoner, tar vinsten, och är sedan borta med vinden. En topp i besök fås med skarp marknadsföring i början. Nytt bolag utan styrka köper badet för lånade 400 miljoner kronor.

Strax efter kommer de inbyggda problemen i Kokpunkten att visa sig. Upplevelserna kan bli för taffliga i jämförelse, driften blir för dyr och besöken sinar ut. 800 000 årsbesökare kommer inte hit. Tyvärr. Allt fler inser även att de badar i reningsverkets riskzon. Det skapar behov av kommunala investeringar med tiotals miljoner att bygga reningsverket en ny hermetiskt sluten byggnad.

Vem tjänar på Koket? Svaret finns. Det är två avtal, ett i princip upphävt, och ett nytt kallat ”tillägg”. Det kommer att gå bra för Peab, och, troligen, riktigt illa för Västerås. Många ansvariga förstår det. Från dem hörs en massiv tystnad. De vill tiga ihjäl saken, som de likväl bra inser. Det ursprungliga, till minst 50 procent, kanske mer, upphävda ”samarbetsavtalet”, med tidplan som utgick 2010, ogiltigt, och det nya, helt ändrade avtalet från 2011, kallat ”tillägg till avtal” bildar väldigt osäker grund för bygget.

Rena rama kvicksanden, ekonomiskt. Tanken att kalla det nya avtalet ”Tillägg” är nog att ge intryck att avtalet från 2006 gäller. I avtalen, om man ändå ska godta att de gälla tillsammans, visas hur affären är konstruerad. Affärens konstruktion är att Peab bygger badet för, troligen, 330 miljoner kronor.

Peab ska enligt avtalen sedan sälja badet när det är klart, för exempelvis 400 miljoner kronor. Peab går då med bra vinst på bygget och är på torra land med sin affär. De drar, som det heter på byggfackspråk. Västerås stad, däremot, blir kvar med Svarte Petter-hand. Vi ska betala 12,5+ 2,5 miljoner kronor per år, i 25 år, för ”driftbidrag”. Enligt det första avtalet vill kommunen att det blir ”entréavgifter”.

Det finns dock inget som säkerställer just det. ”Driftbidragen” ska uppräknas för lönekostnads- och energiindex, under hela 32 år, från 2007, förbi starten 2014 och till 2039. Det finns en symbolisk nedsättning med 15 procent för de sista riktigt dyra åren. Det blir dyrt ändå. Västerås åtagande till 2039 för badet kan bli 1 580 miljoner kronor, kalkylerat i nuvärden. Det beloppet är spelets värde för kommunen. Omvänt måttet på den häftiga ekonomiska risken för Västerås. En lavin av kostnadsökningar. Pengarna ska gå till ”ägarna” av ”registerfastighet 1 och 2” enligt avtalen. Vilka de är vet ingen nu, vilket är oerhört, och bedrägligt. Det är inte troligt att ägarna av fastigheterna i framtiden är de operativa bolag som ska driva Äventyrsbadet. Visst är ordet ”äventyrsbad” bra? Kanske bör döpas om till Attraktion för Miljardforsens brus?

Går äventyret bra? Troligen inte. Det blir nog konkurs ganska snart, när besöken faller ned mot rimligare men dock olönsamma besökstal. Då stupar bolaget Peab sålde till, eller nästa aktör. Konkurs blir faktum. Vem satt som enda solvent gäldenär med det enda orubbliga affärsavtalet? Rätt gissat: Västerås stad med påskrift värd 1 000 miljoner, eller 1 500. Betala! Inte på 22, 23 eller 25 år, utan genast. Den största ekonomiska smäll som hänt Västerås. Rekord! Vi får köpa affärsvraket. Det behöver inte bli fråga om en miljard, men en 400, eller 500 miljoner kronor, beroende på hur mycket kronor de tidigare ägarna slarvat bort.

Västerås får sälja till nya friska äventyrs-operatörer, billigare, affärsmässigt, nedsatt pris, till exempel 200 miljoner kronor. Sedan kan badet affärsmässigt drivas igen. Kanske. Tills vidare. Efter en rekorddyr smäll för Västerås. Vem tycker att det är en superbra idé att vrålskynda sig göra? Det skulle man vilja veta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel