Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Karlsson Roland Sundgren: Bygg ut Lögarängen i stället för att bygga Kokpunkten!

I en debattartikel skriver Ulla Persson (S), Anders Teljebäck (S) och Elisabeth Unell (M) att grundfrågan är om vi skall ha ett äventyrsbad eller inte i Västerås. Det är inte grundfrågan. Det är läget för äventyrsbadet Kokpunkten som är ovanligt illa valt.

Kraftverket ligger inom risk- och påverkanzonen från reningsverket. Man skall bada utomhus i en bassäng 150 meter från reningsverkets öppna vattenytor. Hur kan man tro att 800 000 om året ska komma, parkera, vistas och bada i riskzonen? I vilken himmel befinner man sig? Inga som helst hälsosäkra vistelse ytor finns utomhus!

Huset är ett gammalt och fult husvrak som med mäktiga pengar skall byggas om till en ”oerhörd” attraktion. Hur trovärdigt är det? Inte alls trovärdigt: Ulla Persson säger i en nyhetsartikel i VLT 6 maj att Peab skänkt oss 500 miljoner kronor. Peabs direktör vill inte nämna exakt vad de lägger ut för projektet annat än över 300 miljoner. Avtalet 15 miljoner per år i – inte bara 25 år, utan egentligen i 32 år. Om man utgår från 2007 blir det mer än 400 miljoner som skall indexräknas mot energipriserna. Det kan röra sig upp emot miljarden. Det kostar alltid minst dubbelt att bygga om gamla husvrak till ny standard.

Avtalet gäller ett oerhört dyrt bygge av ett äventyrsbad inklämt mellan två odugliga husvrak. Affärsrisker i de eventuellt påföljande etapperna är jättestora. Vem tar dem? I det här avtalet gör kommunen det. Betala mycket nu och betala ännu mer senare.

Kokpunkten är klart kontraproduktivt för både framtid och funktioner i de bad vi redan har; Lögarängen och Kristiansborgsbadet. Det blir splittring med tre positioner för bad i framtiden. Åtminstone under den tid det tar innan Kokpunkten oundvikligt går i konkurs.

Vad är då bättre? Alternativet – billigare och bättre. Bygg ut Lögarängen!

Alternativet är Nöjets gröna ängar, en hållbar idé för all framtid med inomhus- och utomhusbad, sandstränder, värmd lagun, upplevelsebad, bastuland, nöjespark à la Pratern, utomhusscener, naturrum, parklandskap, ett konferenshotell som redan finns, gröna ängar att vistas på. Båtsport och simning. Det slår ut det penningomättliga gamla husvraket vid reningsverket många gånger om. Kommunen bygger i egen regi i en takt som ekonomin tillåter. Skulle man vilja sälja något i framtiden kommer pengarna från den fastighetsförädlingen västeråsarna till del. Detta är ett projekt vi gärna informerar om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel