Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Östling hade en poäng – vad får vi egentligen?

Svenskt näringslivs ordförande, Leif Östling ställde en retorisk och ganska raljant fråga och det blev äntligen en skattepolitisk debatt. Vad fan får jag för pengarna? Reaktionerna har hittills varit indignerade där protestkörer harmset har slagit ifrån sig. Östling hånas och likställs med kriminella men få närmar sig pudelns kärna. Vad fan får vi egentligen? Och kan det finnas fler än Östling, men bland de mindre bemedlade som på ett mer tungsint sätt på allvar känner på liknande sätt?

När fattigpensionärer som jobbat och skattat hela sina liv tvingas på knä vid ålderdomen, eller när sjuka tvingas till socialtjänsten för att klara uppehället eller när patienter tvingas se på när stressade och svårt arbetstyngda sjuksköterskor springer mellan sängarna? Är det inte rätt eller till och med vår förbannade plikt och ställa frågan: Vad fan får vi för pengarna?

Den egentliga frågan till politikerna borde vara: Vad i helvete gör ni med våra pengar, för att använda Östlings starka retorik. Bägge frågorna väcker ett skattepolitiskt uppvaknande. Det är viktigt att ifrågasätta skatterna och skattefördelningen. På så sätt har Östling rätt. Vi är många som har skäl att ifrågasätta svensk skattepolitik. Att hånfullt vifta bort människors oro är inte vägen att gå i tider då polisen är underbemannad, skolan sönderstressad och vården sjukskrivningstyngd. Så helt ärligt, vad fan får jag för pengarna? Nedlagda våldtäktsutredningar, inställda lektioner när det saknas lärare och lågt betald vårdpersonal som vantrivs med att ta hand om mig när jag är sjuk?

David Sköld Sällström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare