Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfull historia

Från Engelbrekt till elektricitet med många skratt på vägen. Västeråsspelen är en lekfull föreställning om stadens historia.

En viking bländas av en elektrisk lampa och Gustav Vasa grillar korv när Västerås slott brinner på 1700-talet.

Thérèse Tangen hade nog roligt när hon skrev manus till Västeråsspelen. Publiken verkar också ha roligt. Historia behöver inte vara torr och kronologisk.

Mycket har hänt i Västerås de senaste tusen åren. Mycket har glömts bort och vad som är viktigt är förstås en tolkningsfråga.

Personerna bakom Västeråsspelen har gjort ett ambitiöst försök att levandegöra stadens historia. Det blir tyvärr många makthavare och många män. Som alibi har man stoppat in en elegant scen där historiens bortglömda kvinnor får komma till tals.

Föreställningen spelas på Västerås slotts borggård, en outnyttjad spelplats med många förtjänster. Närmare femtio amatörskådespelare springer i dörrar, dyker upp i fönsterrutor och interagerar med publiken.

Men för det mesta tar de välklädda skådespelarna klivet upp på en provisorisk scen. Energin och spelglädjen går inte att ta miste på men det märks också att några är tagna av stundens allvar.

Många gör fina insatser, särskilt i några längre monologer, till exempel Filippa Lundberg som en rättrådig Drottning Kristina och Fredrik Johansson som en narcissistisk Lasse-Maja.

Historien är lång och föreställningen är också lång. Kanske hade man kunnat förkorta några av scenerna för att få ett bättre tempo.

En stor behållning är den okonventionella formen. Ett exempel är att vikingen Ösel, Engelbrekt Engelbrektsson och Gustav Vasa tar plats på en mindre läktare bredvid scenen när deras tid är förbi.

Därifrån levererar de humoristiska kommentarer kring det som utspelar sig på scenen. Överhuvudtaget präglas Västeråsspelen av en lekfullhet och en lätthet som skådespelarna tar väl om hand och omsätter till skratt och fniss från publiken.