Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Johansson (S): Bristfälliga påståenden från M om praktik i vården

Vi har en bra praktik i Region Västmanland

Maria Dellham (M) skriver om regionens praktikplatser för sjuksköterskor i VLT den 23 oktober. Det är inte konstigt att hon får en dyster och skev bild när hon endast kollat på en undersökning med bristfälligt underlag.

Maria Dellham hänvisar till en ranking av praktikplatser där Mälardalens högskola hamnar lågt. Som grund för de skenande slutsatser hon drar är 29 personer som kan ha gått på skolan i antingen Södermanland, Västmanland eller Södertälje. Vi vet dessutom inte om någon av dessa ens har gjort praktik i Region Västmanland.

Hade Maria tittat på de undersökningar som gjorts på dem som faktiskt har haft praktikplats i regionen skulle hon se att det mesta tyder på att studenterna är nöjda. I psykiatrin har vi dessutom gjort en utvärdering med 90 personer som grund, som visar att studenterna upplever gott bemötande, stort inflytande och hög kvalitet.

Region Västmanland har hittills erbjudit praktikplatser till alla sjuksköterskestudenter som MDH har beställt praktik för. Vi kan dock alltid bli bättre på att utveckla praktikplatserna och upplevelsen för studenter.

Vi tycker dock att det är ojuste mot högskolan och deras studenter som ska göra praktik, mot duktiga handledare som handleder och mot tjänstemän som jobbar med praktikfrågor, att säga att praktiken inte är bra baserat på en bristfällig undersökning.

Vi har en bra praktik i Region Västmanland, och vi ämnar göra den ännu bättre för att kunna utbilda framtidens vårdpersonal. Det är bland annat så vi löser personalbristen och kortar köerna i vården.

Lena Johansson (S)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel