Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena skapar helheten med punktbelysning

Med hjälp av ljussättningen har Lena Idh och hennes make Jan skapat ett smakfullt, elegant hem.

Det är sparsmakat på Källgatan 11 A. Inte en pryl ligger framme i onödan. När Lena beskriver hemmet pratar hon i första hand om punktbelysningen.

– Vi har dimmers på nästan allt för att skapa en speciell känsla, säger Lena Idh.

Redan när vi kliver in i hallen möts vi av ett varmt ljus. Lyktan från Korea direkt innanför ytterdörren har släpats från flyg till hotell och hotell och flyg hem. Garderober skymmer kläder, skor och hatthyllor. Allt har sin speciella plats. Direkt till vänster står ett rökelsekar från Oman. Längre in på en låg bokhylla står en japansk teservis, en terracottaarméfigur och en indisk ganeshskulptur. Här har dörrarna mellan två rum tagits bort och ytor möts i ett stort vardagsrum och -läshörna där varje liten ö väcker uppmärksamhet tack vare ljuset. Väggarna är mörkgröna och beige, och framför fönstren hänger mörkguldiga gardiner. Lena Idh, som vill ha mörkt och mysigt omkring sig, boar in sig som i en grotta.

– Jag vill hela tiden mörka ner. Eftersom det är så intensivt och stressigt i mitt arbetsliv måste jag ha ro och harmoni. I mörkret hemma går jag ner i varv. Jag blir stressad av för mycket ljus, säger hon.

I taket, och längs med golvet, finns spottar och dimljus. Lena och hennes man Jan Jonson målar med ljus för att skapa skönhet. Varje konstföremål förstärks av en ljuskälla. Framme står också tända ljus och lyktor. Den mjuka övergången mellan mörker och ljus känns behaglig för ögat.

– Jag älskar ljuseffekter. De ser ut som eldslågor i rummen.

Lena med familj har bott i den 138 kvadratmeter stora tvåvåningslägenheten i sex år. På övervåningen ligger det exklusiva sovrummet som går i svart och brons, dotterns rum och ett arbetsrum. Framför sängen i sovrummet står ett marockanskt mässingsbord, en lykta och två taburetter. På sommaren står den lilla sittgruppen på uteterrassen och inte som nu i sovrummet.

– Terrassen är underbar. Här sitter vi i lugn och ro och kan titta ut över Mälaren och ändå bor vi mitt i stan.

Ovanför sängen hänger en specialbeställd tapet i brunt och brons. I spiraltrappan hänger två lampor gjorda av Mikael Genberg. Nedanför trappen står en liggfåtölj, en Corbusier. Hit går Lena när hon behöver koppla av.

– När jag är helt slut eller behöver läsa ligger jag här. Helt underbart!

Bredvid fåtöljen står tre belysta väskor gjorda av vännen, konstnären och formgivaren Tomas Gustavsson. Utmaningen låg i att göra sladdarna osynliga.

– Sladdar är det tråkigaste som finns. Bakom väskorna har Janne ljussatt med kabel som han gömt. Jag ville inte ha en taklampa här, utan ett gulare sken.

Tavlorna har tillkommit allt eftersom.

– Jag köper bara konst av folk jag känner. Tavlorna ovanför soffan har jag själv fotograferat i Marrakech.

Bredvid matsalsbordet hänger en triptyk med Mälaren som motiv (Tomas Gustavsson). Under står en thailändsk buddha på ett bord.

– Min favoritbuddha fick jag när jag var gravid. Jag tittar hellre på den än på tv.

Varje föremål i lägenheten fyller en estetisk funktion.

–Jag har alltid jobbat med form och estetik. Resor har inspirerat till olika miljöer. Jag kan lämna tomt på ett ställe länge, tills dess jag hittar det rätta. Sylvia Kadri