Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Wallin: Nyliberalism gav SD ökat stöd

Replik på ”Valfrihet i välfärden kan hejda SD:s framfart”, VLT 17 september 2018

”Varför röstade så många traditionella socialdemokrater på Sverigedemokraterna”, undrar Karl Beijbom. Svaret stavas nyliberalism.

Sverige 1992. Finanskris och massarbetslöshet. Tiotusentals arbetare och tjänstemän inom de flesta branscher står utan jobb. Jag är en av dem. Chock och kaos i hela samhället. Ingen vill ta i oss med tång, allra minst de makthavare som orsakat situationen. Vi får själva bära hundhuvudet. Solidariteten är som bortblåst.

Där accelererar den redan nedåtsträvande spiralen.

Tjugofem år efter 1983 och ”Nej till löntagarfonder” mortlar Fredrik Reinfeldt de sista smulorna i sjukförsäkrings- och a-kassesystemen. Han har lyckats genomföra sin dröm, soppköksmodellen. Allt till den som redan har – soppa till den som förlorat allt.

Högerns idoga söndra-härska-plan är fullbordad: Sverige är nu ett land med en splittrad arbetarklass, otrygga anställningar och ett skattesystem helt anpassat för att gynna redan besuttna. Bättre mylla för högerextremism och främlingsfientlighet får man leta efter.

Högerns idoga söndra-härska-plan är fullbordad

Socialdemokraterna hade fram till och med Olof Palme varit demokratiska socialister och alltid stått på arbetarnas sida. Vi levde med en grundtrygghet som tidigare generationer kämpat sig blodiga för. Utrotad barnfattigdom. Rätten till studier, jobb, mat, husrum, ett värdigt liv.

”Den svenska modellen” med två hyfsat jämbördiga parter vid förhandlingsborden. Ett väl fungerande gemensamt sjukförsäkringssystem. En väl fungerande a-kassa. Ingen skulle någonsin riskera att hamna på bar backe i Sverige. Det fanns inte på kartan.

Men Socialdemokraterna hade redan lämnat sin ideologi. I tysthet hade de steg för steg dragits med i den nyliberala trenden och den som inte var på sin vakt, fortsatte att lägga sin röst på sitt gamla parti. Idag är i stället Vänsterpartiet det självklara valet för oss som tror på demokratisk socialism.

Idag är i stället Vänsterpartiet det självklara valet för oss som tror på demokratisk socialism.

Det har varit många år med stora skattesänkningar, utförsäljningar av gemensam samhällsservice, privatiseringar och nedläggningar av vårdcentraler på ”icke lönsamma” platser. Slimmad vårdpersonal, blöjor som vägs och människor som dör ensamma på äldreboenden. Privata skolor utan varken skolgård, bibliotek, gymnastikhall, skolsköterska eller kurator. Där vinstintresset går in går vettet ut.

Nya generationer har vuxit upp i tron att dagens samhälle är som sig bör. Höger-retoriken har normaliserats och ingen lyfter på ögonbrynen när människor rotar i soptunnorna. Valfrihet kallas det visst. Var väljer de hemlösa fattigpensionärerna att sluta sina dagar?

Lena Wallin

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel