Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Jansson: Byt ut äldrenämnden före valet

Äldrenämnden har misslyckats

Efter två år i Attendos nya äldreboende på Gryta har jag sammanställt mina synpunkter och personliga upplevelser i ett PM, konkret och i punktform. Skrivelsen har gått till alla i äldrenämnden. Mitt PM har fått stöd av ledning och många av personalen i boendet.

Responsen har varit nästan noll. Några har presenterat dåliga ursäkter. Ärendet har skickats vidare till någon annan eller har man saknat en adress att nå mig på. Det är en praktfull skandal och en skrämmande attityd. En dylik nonchalans och toppstyrning inom näringslivet skulle på kort tid leda till en ohållbar situation.

Man undrar vems ärenden nämnden och dess ledamöter går. Inte är det medborgarens i alla fall. Begreppet demokrati är bortblåst.

Äldreomsorgen är den nya krisbranschen. På golvet gör ofta personalen en berömvärd insats. Men ju högre upp i hierarkin man kommer desto större blir bristerna. Klagomålen riktade mot äldreomsorgen ökar enligt officiell statistik. Inte förvånar det mig. Förändringar måste börja i toppen. I detta fall krävs en ny styrelse, den nuvarande har förbrukat det förtroende den eventuellt en gång hade.

En ny styrelse med kunskaper och erfarenheter från just vård och omsorg är vad vi behöver. Måste vi verkligen vänta till valet nästa år?

I mitt personliga fall har en vän, tillika känd jurist, som tagit del av händelseutvecklingen i mitt fall låtit mig förstå att ärendet skulle kunna få rättsliga konsekvenser. Jag har emellertid avvisat alla sådana idéer. Genom hela min karriär har jag föredragit dialog och samförstånd framför konfrontation, men då har jag heller aldrig bemötts av den arrogans, som jag nu fått ta del av.

Jag väntar mig fortfarande ett anständigt bemötande med svar eller åtminstone synpunkter på mina anmärkningar och frågor. Ett beklagande av försummelserna, en allvarligt menad ambition om förbättring och kanske rent av en ursäkt är, vad som krävs för att jag ska lägga pennan åt sidan, åtminstone för stunden.

Lennart Jansson

Västerås

Läs också: Jag fick krypa i spyorna på golvet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel