Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Jansson: De mindre partierna måste nog gå sina egna vägar för att inte tappa fler väljare

Under de senaste åren har politiska allianser kommit i blickpunkten. Det är inte första gången i vår historia som olika former av samarbete förekommit. Under perioden 1920-32 hade Sverige inte mindre än elva olika regeringschefer med skiftande partianknytning, vilket ledde till ett antal kompromisser som resulterade i att inga stora reformer infördes. Ständiga kompromisser var således en nackdel.

I dagens politik är Moderaterna och Socialdemokraterna huvudaktörer på den politiska arenan men inget av dessa partier kan leda landets öden av egen kraft.

Samarbetet med de mindre partierna inom till exempel Västeråsalliansen får inte innebära att något partis mål och filosofi kommer i skymundan så att deras ställning hotas. Varje parti måste tydligt precisera sin politik för väljarna utan att vara styrt av något annat parti. Frågan om ett eventuellt samarbete borde ställas efter ett val och inte före.

Som liberal är det min uppfattning att det vore olyckligt om de mindre partierna inom Västeråsalliansen kommer alltför mycket i skuggan av Moderaterna, som lyckats väl i många avseenden men har problem med försäkringsfrågorna. Vissa människor tycks därför leva nära gränsen till fattigdom, till exempel de svårt sjuka, utvecklingsstörda och pensionärer med ingen eller låg ATP. Politik är inte enbart en fråga om pengar även om en stark ekonomi är basen för vår välfärd.

I medierna talas om en skiljelinje mellan höger- och vänsterkrafterna. Vi borde kanske i högre grad tala om en liberal linje. Liberalismen har betytt oerhört mycket för vår utveckling mot ett demokratiskt samhälle. Det kan vara värt att påminna om liberalismens roll i svensk politik, till exempel folkskolans tillkomst, näringsfrihetlagstiftning, fattigvårdslagen och lika arvsrätt för män och kvinnor. Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot anslöt sig senare till Folkpartiet.

Ett namnbyte till enbart liberalerna skulle nog på sikt vara bättre och säga mera än namnet Folkpartiet liberalerna. Tidigare har namnfrågan varit på dagordningen men inte resulterat i något ändringsförslag.

De mindre partierna måste nog gå sina egna vägar för att inte tappa ytterligare väljare. Liberalismen inrymmer så många sunda idéer som borde ge ett betydligt positivare utslag i nästa kommunalval.

En förutsättning är nog att Folkpartiet liberalerna, tillsammans med de övriga småpartierna, lämnar dagens allians före nästa val.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel