Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Jansson: Flygplatsen behöver ny ägare

Ibland blir man förvånad när vissa politiker vill att en så kallad samhällskalkyl bör ligga till grund för en fortsatt verksamhet vid Västerås flygplats.

Två artiklar i VLT, den 18 respektive den 25 mars med rubrikerna ”Flygplatsen – en vinstlott för Västerås stad” och ”Rapport visar på vinst för Västerås flygplats”, är intressanta.

Det är allvarligt, när sunda och vedertagna ekonomiska principer sätts ur spel och allmänheten bibringas en uppfattning att verksamheten är lönsam då den i själva verket går med förlust.

I åratal har västeråsarna fått höra att rörelsen varit förlustbringande och plötsligt redovisas nu vinst med hjälp av tillkommande oklara kalkylprinciper. Vilka är dessa?

Enligt bland annat aktiebolagslagen gäller ju tydliga regler, till exempel för att fastställa resultatet. Vinster skapar nya resurser medan förluster tär på kapitalet. Många års underskott har betalats av västeråsarna. En styrelse som medvetet driver en förlustverksamhet kan bli skadeståndsskyldig. I vårt fall hålls dock styrelsen under armarna av kommunen.

Styrelsen har utan tvekan blivit mer kompetent men det räcker inte för att lösa svåra och betydande branschproblem. Enda lösningen är troligen att finna nya ägare som har finansiell styrka och bred och djup branscherfarenhet så att dagens förluster kan elimineras. En utopi? Större under har skett. Jag vill också framhålla att kommunal affärsverksamhet är omgärdad av regler som kan hämma en framtida utveckling.

En sådan lösning vore till nytta och glädje för både flygplatspersonalen och kommunen. Alla partier måste kunna enas kring en gemensam verksamhetsplan som utvärderas efter viss tid, förslagsvis den 31 december 2012. Övriga aktiviteter kring flygplatsen har säkerligen redan hög kvalitet.

Det skulle vara ett misslyckande för svenskt näringsliv om man tillät förlustbringande företag att fortsätta en verksamhet som till stor del är baserad på samhällsekonomiska kalkyler. Eventuella samhällsekonomiska vinster kan dock i vissa fall beaktas. Det skulle vara en spännande utmaning att lösa flygplatsens problem och då krävs det mod och kreativitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel