Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Jansson: Företagandets villkor i skymundan

I riksdagen och i våra kommuner är det alltför få ledamöter som har en kvalificerad bakgrund från ett konkurrensutsatt enskilt näringsliv. Därför blir den offentliga sektorn dominerande i den politiska debatten.

Frågor såsom villkoren för småföretagen, export, forskning och handel får en något undanskymd plats, vilket är olyckligt eftersom dessa områden är grunden för vår tillväxt.

Under de senaste åren har våra största tillverkningsföretag av skilda orsaker minskat antalet sysselsatta. Så till exempel kräver en del kunder och länder att viss produktion och marknadsföring förläggs i deras hemland.

Bland medelstora företag visar gjorda analyser att det finns hinder som hämmar deras utveckling, till exempel önskan att öka exporten. Många institutioner, bland annat ILO (internationella LO), är övertygade om att den framtida tillväxten kommer att ske bland små och medelstora företag.

Man kan fråga sig: ”Vilka skall bidra med tankar och idéer som kan utveckla vårt näringsliv?” Svaret är enligt min mening människor som har mod och idéer samt en obändig vilja och en särpräglad begåvning. I detta sammanhang behöver vi kreatören och entreprenören. Kreatören har ett visionärt seende medan entreprenören genomför affärsidéerna. Man kan faktiskt inte utbilda människor till att bli vare sig entreprenörer eller kreatörer.

Det talas ibland positivt om småföretagen, men det mesta kan beskrivas som politisk propaganda, exempelvis Mona Sahlins yttrande: ”Vi skall älska småföretagen.” Socialdemokraterna har i själva verkat tidigare motarbetat enskild företagsamhet.

I årets valrörelse saknar många med mig alltjämt en debatt om företagandet och dess villkor. Är det så illa ställt att politikerna inte ser sambandet mellan ett framgångsrikt näringsliv och vår offentliga sektor? Många politiker blir företagsblinda och tycks tro på evig tillväxt.

Se på vad som händer i bland annat Grekland, Portugal och Storbritannien, där politikerna tappat greppet om ekonomin! Att leva över sina tillgångar leder alltid till ekonomiska kriser. Vi får vara tacksamma att vår nuvarande regering har skött vår ekonomi väl. Hur skulle det gå med en rödgrön regering, där Lars Ohly (V) vill införa sex timmars arbetsdag, avskaffa betygen och strypa enskild företagsamhet? Socialdemokraterna borde få kalla fötter.

Att satsa på små och medelstora företag, vilket jag förespråkar i denna artikel, får inte äventyras om vi skall kunna bibehålla vår välfärd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel