Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Jansson: Skrota landstinget i dess nuvarande form

Landstingen har under många år stått i centrum för en massiv kritik, bland annatpå grund av en svag politisk ledning som tillsätts främst med hänsyn till politisk färg och icke till kompetensen.

Nuvarande system för tillsättning av höga politiska tjänster leder ofta till icke önskvärda konsekvenser. Byråkratin inom landstingen torde ligga i täten bland statliga och kommunala organ.

Jag har tidigare framhållit att till exempel Stockholms läns landsting enligt en utredning är en av världens mest byråkratiska organisationer.

Sjukvården är en synnerligen högt kvalificerad verksamhet som berör vår hälsa och därför krävs det proffs på varje organisationsnivå.

I VLT den 21 augusti framhåller alliansens landstingsråd hur framgångsrika de varit under mandatperioden. De talar om för väljarna att de besitter såväl kompetens som erfarenhet. Andra människors bedömande torde vara merintressant än egna utlåtanden.

Några dagar senare presenterar de rödgröna i VLT sin syn på landstinget. För en väljare skapar dylika artiklar från de olika blocken tveklöst en viss förvirring! Frågan är inte vem som har rätt utan vad som är rätt.

Av de politiker som undertecknat dessa artiklar saknas tydligen såväl hög kvalificerad utbildning inom svensk sjukvård och brist på ledarskap på högsta nivå, till exempel gärna inom industri och handel.

Allvarligt är att båda blocken helt saknar nya idéer kring landstingens nydanande. Det behövs inte marginella förändringar utan radikala.

I ett par artiklar i VLT, bland annat den 17 mars 2007, löd rubriken Gör om landstinget till ett vårdbolag. I stort framfördes följande tankar:

Landstinget ersätts med ett aktiebolag där politikerna har majoritet och utövar sin makt på bolagsstämman. Färdriktningen fastställes på bolagsstämman .

Styrelsen genomför stämmans beslut utan politikernas medverkan.

Den löpande verksamheten sköts av en VD med medarbetare med hög medicinsk och administrativ kompetens.

Inte en enda landstingspolitiker hörde av sig trots påstötningar, bland annat uppmanades Torsten Källberg att komma med sina synpunkter.

Allmänheten visade där-emot stort intresse bland annat i form av insändare.

Det är enligt min mening anmärkningsvärt att politikerna visar sådant bristande intresse.

Med min industriella bakgrund skulle en sådan attityd mot kunderna leda till allvarliga konsekvenser.

I landstinget sitter man tryggt kvar. Man tillönskar all sjukhuspersonal en mer professionell ledning!

Dagens landstingspolitiker är nog mer kvalificerade att sköta busstrafiken, så länge den nu finns kvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel