Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Jansson: Tänk nytt för en friskare skola

Politikerna i vår stad kan nog inte få godkänt när det gäller att visa tillräckligt engagemang och ha rätt perspektiv på idrottsrörelsen. Idrotten har som all verksamhet en intäkts- och en kostnadssida.

Politikerna tycks ägna nästan all energi åt kostnaderna, i synnerhet planhyror och borgensåtaganden. Alltsedan mitten av 1990-talet har undertecknad försökt få igång ett seriöst tankeutbyte till fromma för idrottens sociala roll i vårt samhälle. Inte en enda politiker har hört av sig. Man frågar sig: varför?

Under min tid som ordförande i VSK:s huvudstyrelse hade vi aldrig besök av någon politiker. Var och en måste inse att en sådan attityd knappast är stimulerande för alla frivilliga krafter som ju är en förutsättning för idrottens existens. För att en debatt om idrottens roll skall vara meningsfull krävs att kompetens finns såväl hos politikerna som hos idrottsrörelsen. Det skulle säkert vara välkommet om politikerna bjöd in representanter för idrottsrörelsen.

Den senaste tiden har flera av mina debattartiklar varit införda i VLT, exempelvis Vart är idrotten på väg egentligen? Idrotten är till stor nytta för kommunen och Kraftsamling kring Västeråsidrotten. Ett antal personer har hört av sig men av dessa endast en politiker, nämligen Mikael Palmqvist (C).

Det kan vara värt att påminna om att idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse med 500 000 frivilliga ledare. Numera har hälsoaspekten på idrott kommit mera i fokus. Vidare har studier visat att idrottande ungdom klarar skolarbetet bättre. Detta hör till idrottens intäktssida och är viktigare än planhyrorna.

Många spaltkilometer har ägnats åt skolfrågorna, inte minst i VLT. Skolidrottens betydelse har tydligen glömts bort i den allmänna skoldebatten. Skulle det inte vara klokare att måna om elevernas hälsa genom att anordna lämpliga idrottsövningar och ge råd om bättre kostvanor än att jaga skolskolkare? Det finns effektivare lösningar för att skapa en skola präglad av engagemang och trivsel.

Även i detta sammanhang har politikerna mycket att lära av ledarskapet inom idrotten. Redan 1919 i undervisningsplan för rikets folkskolor fanns rubriken Gymnastik med lek och idrott. I texten betonades bland annat vikten av att stärka kroppen, hälsan och livsglädjen hos eleverna. Tyvärr har massmedierna alltmer ägnat sig åt stjärnkult och penningkarusell, som fjärmar sig från idrottens vardagsliv.

För såväl ung som gammal krävs motions- och rekreationsidrott som ett nödvändigt medel för att motverka allt stillasittande och dess följdsjukdomar. Ett citat från Svenska Dagbladet i år: ”Om idrott hela livet blir verklighet för hela befolkningen skulle det innebära besparingar i miljardbelopp för samhället.

Västeråspolitiker, ni måste tänka i helt nya banor och gå i bräschen för en friskare skola!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel