Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Jansson: VSK Bandy ska inte behöva åka till Köping för att träna

När Västeråspartiet bildades intog idrott och ungdom framskjutna platser i vårt program. Som bekant slog vi senare ihop vår verksamhet med Folkpartiet, där bland annat Bengt-Åke Nilsson visat stort engagemang för Västeråsidrotten.

Genom ett antal artiklar i VLT har jag försökt rikta politikernas uppmärksamhet mot idrottens roll i vår stad, men förgäves.

Låt oss ha i minnet att idrotten enligt bekräftade uppgifter är vårt lands största folkrörelse som hålls under armarna av cirka 450 000 oavlönade ledare vars arbetstid uppgår till omkring 125 miljoner timmar per år.

Politikernas intresse för idrotten kan knappast betygsättas särskilt högt. Ett gammalt svenskt ordspråk säger: ”Inget svar är också ett svar”.

Kunskapen om idrottens roll i vårt samhälle tycks vara minimal hos en del byråkratiska politiker som enbart ser idrotten som en utgiftspost i budgetsammanhang. Idrottens intäkter handlar inte bara om pengar. Idrottsrörelsen ger både unga och gamla välbefinnande och hälsa. Det är också angeläget att idrottens olika organ gör sina stämmor hörda i debatten. I Västerås har vi Idrottsalliansen, som borde synas i spalterna.

VLT Sport har hittills visat ett magert intresse för en djupare analys av idrotten i vårt samhälle. Idrott handlar inte bara om ”stolpe ut och stolpe in”. Det är äntligen hög tid att idrottsfrågorna får mera utrymme på de politiska dagordningarna.

Sedan jag lämnat ordförandeskapet i VSK efter elva år följer jag vad som händer på idrottsfronten. Planhyrorna är ett ständigt återkommande tema. 1997 skrev jag: ”Att fastställa en rimlig hyra är inte så enkelt. Kommunen har ett övertag eftersom klubbarna i regel saknar alternativ. Orimligt höga hyror leder till lågt utnyttjande - kommunens intäkter sjunker. ”

År 2010 är det tydligen billigare för VSK Bandy att hyra buss och träna i Köping. Ofattbart! Man frågar sig ibland om politikerna verkligen är till nytta för idrotten.

Under alla omständigheter måste politikerna etablera ett kvalificerat samarbete med idrottsklubbarna. Västeråsalliansen skulle kunna skapa en grupp som samarbetar med klubbarna. Jag avvaktar synpunkter med intresse.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel