Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Nordström: Luft är en urusel värmebärare

Passivhusidén kommer från Tyskland och där har man en helt annan konstruktion av sina hus. Stommen är oftast i ett tungt material, tegel är mycket vanligt i väggarna, även i golven har de ett värme/fuktbuffrande tungt material. Det är sällan har vi tunga system i Sverige, och då bara i flerbostadshus.

Konstruktionen skiljer sig mycket från den svenska passivhusidén som oftast är en träkonstruktion med flera lager av mineralull och ibland även cellplastskivor. Att öka isolertjockleken från 20 till 49 centimeter i vägg sparar cirka 1 procent i ett livscykelperspektiv med 50 års livslängd.

Att ”värma” dessa hus har man tänkt sig att människokropparna skall vara en del och de energisnåla vitvarorna skall stå för resten. Att människorna som bor i huset skall avge någon värme är nog inte så säkert då de jobbar hela dagarna och på natten kryper de ned under täcket som isolerar. I alla hus bidrar människan till uppvärmningen.

Men som många troligtvis förstår räcker det inte till att hålla en dräglig temperatur inomhus när utetemperaturen kryper ner mot minus 20 grader. Det måste till ett värmesystem i de svenska husen har man lärt sig, efter att de boende klagat på inomhustemperaturer under vintern på plus 11 grader och sommartid inomhustemperatur på närmare 40 grader varmt.

Vintertid startar husen som ”inte har något värmesystem” i sin dolda värmekälla som är inbyggd i ventilationssystemet och värme behövs redan vid noll grader. Fjärrvärme eller elvärme är det som gäller.

Att få dräglig rumstemperatur när det är nollgradigt utomhus kräver att den uppvärmda luften som nu blåses in i ventiler i taket håller närmare plus 40 grader. Hårtorkstemperatur i alla rummen utan möjlighet att sänka temperaturen i till exempel sovrummen.

Passivhusen byggs oftast i två våningar med ett avskiljande trägolv mellan våningarna. Den varma luften i bottenvåningen som stiger upp mot innertaket med hjälp av naturlagarna gör att övervåningen får ett värmt golv. Sovrummen som finns på övervåningen kommer att bli husens varmaste rum som har takvärme och golvvärme. Solavskärmning saknas ofta särskilt vid 2-planshus och då förvärras övervärmeproblemen. Rumsreglering saknas för man kan inte bestämma temperaturen i varje rum och variera denna. Det är risk för fukt och mögel i klimatskalet på grund av betydligt mindre uttorkningseffekt.

För många passivhusboende är övervåningen en räddning vintertid när temperaturen närmar sig minus 30 grader. Att blåsa in värmd luft på plus 40 grader när det är plus minus noll utomhus går väl an, men när utomhustemperaturen närmar sig minus 30 grader blir nog den värmda luften kraftigt upphettad till troligen 50 grader och till och med högre. Varm luft stiger och medför att den heta luften kommer snabbare att lägga sig mot innertaket.

Luft är en urusel värmebärare. Vatten är det enda tänkbara som gäller när värme skall distribueras i ett hus. Vatten är cirka 3 500 gånger bättre som värmebärare än luft.

Föräldrar med aktiviteter på nätterna i sovrummet, kommer att uppfattas av barn i sovrummen intill genom att luftkanalerna sprider ljuden.

Hur har man tänkt sig varma somrar att hålla dräglig temperatur inomhus?

Hur kommer de tjocka isolerkonstruktionerna att klara fuktanhopning?

Var ligger daggpunkten i väggen vid varierande utomhustemperaturer från minus 30 vintertid till plus 40 grader varmt på sommare?

Vem tjänar pengar på dessa helt felaktiga konstruktioner?

Bygg rätt från grunden med en fukt- och värmebuffrande stomme! Utnyttja solen för värme och tappvarmvatten, komplettera med en vattenmantlad kamin. Värm husen med rätt konstruerad vattenburen golvvärme under cirka 8-9 månader per år från solen.

Hur tänker passivhuslobbyisterna? Hur har passivhusarkitekterna tänkt lösa detta hälsoproblem? Kan det bli en speciellt el-ansluten passivhusrumsluftsfuktare?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel